Dijasporci nam dnevno pošalju 10 miliona KM

Dijasporci nam dnevno pošalju 10 miliona KM


Uprkos krizi koja od proljetos dobrano trese i nas i cijeli svijet, prošla godina je bila rekordna po iznosu novca koji su Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u inostranstvu poslali svojima u BiH.

To znači da, bez obzira na teškoće koje su u manjoj ili većoj mjeri zadesila i njih, dijaspora BiH nije zaboravila rodbinu i prijatelje koji bi, bez pomoći sa strane, teško uspjeli da sastave od prvog do prvog.

Prema podacima Centralne banke BiH, za tri tromjesečja 2022. lične doznake iz inostranstva iznosile su skoro 2,62 milijarde KM, što je, u poređenju sa istim periodom svih ranijih godina, ubjedljivo najviše. Posmatrano kvartalno, najviše novca stiglo nam je u trećem tromesečju lane – 966,45 miliona KM. Praktično, naši su nam iz tuđine svakoga dana u prosjeku slali preko 10 miliona KM.

Naravno, svota kojom dijaspora godišnje pomaže svoje u BiH daleko je veća od zvaničnih brojki, s obzirom da velike iznose šalju nekim drugim kanalima, a ne preko banaka, ili lično daju kad dođu ovamo.

U svakom slučaju, riječ je o izuzetno važnom vidu podrške za one koji žive u BiH, što je posebno bilo izraženo u prošloj godini, kada smo se suočili s neviđenim poskupljenjima, dok su primanja uglavnom stagnirala ili neznatno rasla.

Ekonomisti naglašavaju da su novčane doznake najstabilnija stavka u makroekonomskom bilansu BiH, te da čine 10-11 posto BDP. To znači da najmanje 10 posto ukupnog novca koji se troši u BiH šalju naši iz inostranstva. Ovaj procenat je, svakako, daleko veći ako se na njega doda iznos koji naša dijaspora troši kad dođe u BiH.

Unazad deceniju, u BiH je stiglo ukupno 27,3 milijardi KM doznaka iz inostranstva. Zvanična statistika pokazuje da su doznake u konstantnom porastu, te da su podbacile samo u 2020, kada je u cijelom svijetu bjesnila epidemija korona virusa. Te godine iz dijaspore nam je stiglo oko 2,52 milijarde KM.

 



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija