Dijete nije moglo otići na liječenje jer mu majka podržava grupu “Pravda za Davida”?

Bivši policijski inspektor Borislav Radovanović podnio je danas javnu krivičnu prijavu protiv načelnika PU Banja Luka Miloša Brkića i drugih službenika u ovoj policijskoj upravi zbog uskraćivanja prava na liječenje jednom djetetu. Prijava je podnesena direktoru policije Siniši Kostreševiću.

Kako Radovanović piše u svom blogu, prijavu podnosi zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, kojima je uskraćeno pravo na liječenje jednog djeteta.

Pojašnjavajući slučaj zbog kojeg se odlučio na ovakav korak Radovanović tvrdi kako je majka jednog djeteta 9. jula podnijela zahtjev za hitno izdavanje pasoša radi liječenja u inostranstvu. Uz zahtjev je priložila i medicinsku dokumentaciju kojom je obrazložila potrebu da se putna isprava izda hitno. Rok za izdavanje po hitnoj proceduri istekao je 11. jula.

Nakon što nije dobila pasoš za dijete u predviđenom roku, podnijela je urgenciju, naznačivši kako dijete na liječenje treba otputovati 15. jula. Međutim, ni tada se nadležni u policiji nisu smilovali i dijete je ostalo u BiH, umjesto da bude u avionu koji će ga odvesti na toliko potrebno liječenje.

– U proteklih par dana, nakon isticanja propisanog roka od 72 sata, majka je uputila zakonite podneske i apele na nebrojeno adresa. Navešću samo neke: Ministarstvo civilnih poslova kao drugostepeni organ, Ombudsmen za djecu, Tužilaštvo BiH… Kada je MUP RS u pitanju obratila se na bar desetak adresa poput Direktora policije, Uprave policije, PU Banja Luka… Zapamtite ovaj detalj: niko od “silnih službi” kojima se obratila nije majci blagovremeno dao obavještenja o statusu predmeta iako su na to zakonski obavezne, navodi Radovanović u tekstu.

Međutim, prema njegovim tvrdnjama, u pozadini cijelog slučaja stoje sasvim drugi razlozi. Radovanović tvrdi kako se u ovom slučaju navodno radi o osveti Miloša Brkića roditeljima bolesnog djeteta, koji su se jasno deklarisali kao pripadnici grupe “Pravda za Davida”. Dodatni “grijeh” majke bolesnog djeteta je što je na jednom od protesta majci Davida Dragičevića donijela flašu s vodom i pitala je za zdravlje. Zbog toga je, kako tvrdi Radovanović, protiv majke bolesnog djeteta podnijeta prijava za učešće na protestima.

Cijeli tekst Borislava Radovanovića možete pročitati u njegovom blogu.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79