Dio Dalmacije pod najezdom skakavaca: “Ogromni su, divovski”

Kako kažu čitataoci iz Splita i Omiša, iznenadili su ih proteklih dana “veliki” skakavci.

“Stvarno ih ima puno, vidjela sam dva i u šoping centru na Mejašima”, kaže čitateljka za Večernji list.

A da Mejaši posljednjih dana muku muče sa skakavcima, javila je Slobodnoj Dalmaciji jedna čitateljka. “Našla sam ih na balkonu i po portunu prije 15 do 20 dana. Ogromni su, divovski, ima ih po Kili. Prijavili smo kotaru”, stoji u poruci. Više stanovnika Kile okupljenih u Facebook grupu “Kilavci” slali su fotografije skakavaca iz svojih stanova ili ulaza u zgradu.

“Katastrofa, kod mene je zatvoreno sve, ima tjedan dana”, “Ne samo u autu da ih nalazim, već i po stanu”, komentari su građana.

Predsjednik kotara Toni Piplica je potvrdio i na Facebook profilu javno podijelio negativni odgovor iz Grada o dezinsekciji kotara.

“S obzirom da Grad Split nema ugovorenu dezinsekciju skakavaca nismo u mogućnosti pomoći Vam”.

Što se tiče cijena, cijene se definišu s obzirom na površinu, stepen infestacije, odnosu s kupcem itd.”, pojasnio je za Slobodnu Hrvoje Grgić, direktor službe sanitarne zaštite, zaštite bilja i veterine Cian-a.

Iz Kotara kažu kako će cijenu dezinsekcije dogovoriti s fabrikom Cian.

“Ove godine smo primijetili nešto veći broj poziva građana vezano za navedenu temu, ali daleko je to od alarmantnog stanja. Pričinjavaju štetu u poljoprivredi, ali u urbanim sredinama nisu štetni za ljude i kućne ljubimce”, dodaju oni.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79