Dio Prve transverzale prolazi između dva sarajevska muzeja, ali šta dalje?

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo u oktobru će raspisati javni poziv za odabir izvođača radova na prvoj dionici trase Prve transverzale od Srednje tehničke škole do ulice Braće Begić, pod uvjetom da se riješe imovinsko-pravni odnosi na toj dionici, odlučeno je na sastanku Tima za realizaciju i praćenje ovog projekta. 

– Za dio dionice Prve transverzale između Zemaljskog i Historijskog muzeja Općina Centar je izdala urbanističku saglasnost – rekao je na sjednici Tima za realizaciju i praćenje projekta načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić.

U Direkciji za puteve Kantona Sarajevo saznali smo da dionica između Zemaljskog i Historijskog muzeja, koja se treba graditi, vodi do Vilsonovog šetališta i tu je kraj.

Na ovom prostoru gradit će cestu

Prva transverzala prema projektu od muzeja, na suprotnoj strani od Vilsonovog šetališta, nastavlja se graditi ulicom Halida Kajtaza sa presijecanjem ulice Zmaja od Bosne od raskrsnice između Američke ambasade i Srednje tehničke škole. Planirana je izgradnja brze ceste sa tramvajskim pojasom, sa po dvije trake u oba smjera  i proteže se putanjom saobraćajnice Halida Kajtaza koja ide prema centru Penny. Dalje bi se saobraćajnica trebala pružati zelenim pojasom između Koševskog Brda i Velešića. Zeleni pojas uključuje zemljište ispod Pennyja, prolazi pokraj Bosnalijeka, a završava istočno od groblja Bare.

Sarajevo: Planirana trasa Prve transverzale od muzeja do Velešića

Ne zna se kada, ali je predviđeno da se nekada izgradi most na rijeci Miljacki, nakon što se uradi dionica između Zemaljskog i Historijskog muzeja koji će Prvu transverzalu povezati sa Južnom longitudinalom na Grbavici. Tako bi gradnja ceste preko zelene površine između dva muzeja dobila neki smisao.

– Često se zaboravi da taj projekat povezuje Grbavicu, odnosno Južnu longitudinalu od Zagrebačke ulice, preko mosta na Miljacki, između dva muzeja sa Vogošćom, odnosno Jošaničkom petljom, a prolazi pored Željezničke stanice, fabrike Bosnalijek, iza naselja Šip tunelom ulazi u Vogošću, pored Vogošće prolazi i kopča grad sa Jošaničkom petljom – izjavio je ranije Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79