Diplomatska ofanziva Srbije protiv Kosova: Dačić poslao “vrlo hitno” pismo svim ambasadama

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić uputio je direktivu srbijanskim diplomatama u svijetu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetili pokušaji Kosova da postane članica Interpola.

Dačić je pod oznakom “vrlo hitno” poslao jasne instrukcije svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inozemstvu u kojima je naglašeno da je od najvišeg nacionalnog interesa i trenutno glavni vanjsko-politički prioritet sprečavanje daljih priznanja nezavisnosti Kosova i povlačenje postojećih, kao i onemogućavanje prijema Prištine u međunarodne organizacije.

– U svetlu predstojećeg zasedanja Generalne skupštine Interpola, trenutno je apsolutni prioritet nastavak intenzivnog angažiranja diplomatsko-konzularne mreže kod svih članica. U slučaju da Generalna skupština bude odlučivala o zahtjevu Kosova, važan nam je glas svake države. Pojačani angažman neophodan je kod država čiji stavovi nisu čvrsti po pitanju podrške našoj poziciji – naveo je Dačić u pismu u koje su “Večernje novosti” imale na uvid.

On je tražio od diplomata da narednih dana, bez obzira na povod i teme razgovora, ponovo izlože argumentaciju Beograda o neprihvatljivosti članstva Kosova u Interpolu.

Novosti pišu da Dačić već danima ima intenzivnu telefonsku komunikaciju sa šefovima diplomatija brojnih zemalja i da će se to nastaviti i za vrijeme trajanja Generalne skupštine Interpola, koja počinje danas u Čileu i održava se do 18. oktobra, kada bi se trabalo i odlučivati o zahtjevu Kosova.

Delegaciju Srbije u Santjgu predvodi ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji, takođe, vodi intenzivne razgovore da bi objasnio poziciju Srbije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79