Diplome smo zaradili, Prciću treba oduzeti američko državljanstvo

Grupa studenata Američkog univerziteta u BiH danas se okupila u blizini Tužilaštva TK koje vodi istragu o malverzacijama na tom privatnom univerzitetu osnivača Denisa Prcića koji ima status osumnjičenog u više istraga koje se vode u različitim tužilaštvima.

Jasmin Memić, student Američkog univerziteta u Tuzli još prošle godine je položio sve ispite i napisao diplomski rad koji je trebao označiti završetak fakulteta i konačno uzimanje diplome u ruke. Međutim, to se nije desilo. Jasmin, zajedno sa 40-ak kolega koji su trebali diplomirati prošle godine na ovom Univerzitetu, još uvijek nije dobio diplomu jer je Prcić od studenata tražio po dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju, a kasnije je to definisao kao administrativne troškove.

„Za sad čekamo izdavanje diploma koje smo zaradili našim trudom i radom. Nismo htjeli da podliježemo reketiranju direktora Denisa Prcića za 1500 KM pred kraj ugovora koje je tražio za izdavanje diploma. Sada mu je vraćena dokumentacija pod uslovom da izda diplome, međutim izbjegava kontakt sa studentima, ne želi da izda diplome kao što bi trebalo biti po protokolu. Mi podržavamo rad Tužilaštva i MUP-a ali apelujemo i na Američku ambasadu da ukine državljanstvo Denisu Prciću da ne iskorištava američku zastavu. Cilj ovih protesta je da vršimo pritisak na gospodina Prcića, da izda diplome koje su trebale biti izdate prošle godine.

Oni koji nisu završna godina, oni ne mogu ni da nastave svoje školovanje, moraju ponovo da se upisuju na fakultet, nekima čak fale i diplome iz srednje škole koje su se predavale pri upisu, a nije im ni to vraćeno. Nije jednostavno za mlađe kolege jer im je zaleđeno školovanje i nema naznaka da će se uskoro odlediti. Vodi se postupak za reketiranje u Tužilaštvu TK. Što se tiče izdavanja diploma, angažovana je petočlana Komisija ispred Ministarstva obrazovanja i na njih apelujemo da što prije završe ovu agoniju studenata kako bismo mogli nastaviti svoje školovanje”m kaže Memić.

Studenti su danas simbolično držali u rukama zastave BiH i SAD i poruke: Vrijeme je Denis, Hoćemo diplome AUBiH.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79