Direktna nabavka: RS čeka isporuku kineskih vakcina, FBiH na “petom koraku”

U Bosnu i Hercegovinu je do sada putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Niti jedna od ovih vakcina nije stigla direktnom nabavkom u Federaciju BiH. Objašnjenje vlasti do sada je bio da količine koje su potrebne BiH nisu “interesantne” proizvođačima jer smo malo tržište. Jedan od navoda je bio i da prozivođači pregovaraju samo s državom.

Ipak, Crna Gora koja ima nešto više od 620.000 stanovika, u subotu je direktnom nabavkom ova zemlja dobila 200.000 doza Sinopharma. Crna Gora će samo jednom nabavkom vakcinisati skoro trećinu stanovništva (ukoliko se uzme u obzir da mladi od 18 još ne ulaze u proces vakcinacije). Uz ranije doniranih 30.000 vakcina taj procenat će biti još veći.

A bh. entitet RS je još ranije nabavio Sputnjik V, a sada očekuje 160.000 doza Sinopharma koje su kupljene direktnom nabavkom. Avion je poletio u subotu, piše N1.

FBiH na “petom koraku”

Za razliku od RS, drugi bh. entitet još nije nabavio niti jednu vakcinu direktnom nabavkom. Prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, Vlada je pokrenula pregovore i dobila “listu od šest koraka”. Istakao je da se nalaze “na petom koraku” i da slijedi potpisivanje ugovora s kineskom kompanijom. Riječ je o nabavci 500.000 doza čime bi se vakcinisalo 250.000 stanovnika.

No, datum i način isporuke još nije poznat. Prema njegovim riječima, detalji će biti poznati nakon potpisivanja ugovora. Najavio je da bi do toga moglo doći ove sedmice.

Raniji pokušaji za nabavku ruske vakcine su propali.

Ukoliko se uzme u obzir da prema podacima Federalnog zavoda za statistiku iz 2020. godine, u FBiH živi oko 2,2 miliona stanovnika, to bi značilo da bi se dolaskom ovih količina vakcinisalo tek oko osam posto stanovništva. Prema izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH do kraja aprila, u ovom entitetu su potpuno vakcinisan 4.204 osobe (obje doze).

Za RS još nema podataka, ali se kao ni podataka o ukupnom broju vakcinisanih u oba bh. entiteta. Podsjetimo da se dio stanovništva vakcinisao i u Srbiji.

U BiH se očekuje sutra nova donacija vakcina. Ovaj put je riječ o donaciji Evropske unije. Do augusta bi iz ove doncije trebalo stići ukupno 213.822 vakcina.

Ranije smo dobili donacije Srbije i Turske, te 26.400 doza vakcina iz COVAX sistema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79