Direktor Agancije za bankarstvo BiH: Produžava se moratorij na kredite

U ponedjeljak će se održati novi zastanak Upravnog odbora Agencije za bankarstvo BiH na kojem bi se trebala donijeti odluka o produženju moratorija na kredite.

Ovu informaciju za Raport je potvrdio Jasmin Mahmuzić, direktor Agancije za bankarstvo BiH.

“Napravljen je nacrt odluke i ona će biti razmatrana. Moratorij bi se trebao produžiti za šest mjeseci. Ima određenih izmjena u odnosu na raniju odluku. Možda najvažnija jeste da se osim moratorija predviđa i grace period za privrednike, na čemu su insistirali poslodavci”, kaže Mahmuzić ističući da su se tri mjeseca vodile iscrpne rasprave za udruženjima banaka kao i poslodavaca.

“Ono što mi sad pokušavamo jeste, medicinski rečeno, da izravno krivu, da smanjimo udare na privredu da probamo štete umanjiti što više.”

Upitan da li i banke mogu izdržati dodatni moratorij, Mahmuzić kaže da je likvidnost idalje odlična.

“Mogu, mi smo njih pripremali na sve to. Kapital je na 18,2 posto, prosjek EU je 8 posto, dok je kod nas zakonski 12 posto. Dakle ima prostora. Njihova profitabilnost jeste pala za oko 40 posto, ali to je bilo za očekivati. Međutim povećava se broj kredita za privedna lica”, navodi Mahmuzić.

Dodaje da je važno istaći da trenutni moratorij važi do 31. decembra, te da će nova odluka faktički važiti za iduću godinu.

“Znači mi sad donosimo odluke za iduću godinu. Većina banaka će vjerovatno automatski to sve raditi, od građana će se vjerovatno tražiti neki dokaz da im se nije ništa promijenilo, odnosno da nisu još u stanju iznimirivati svoje obaveze kao prije pandemije. Ali, prvo da donesemo ovu odluku, pa ćemo o tehnikalijama naknadno”, zaključio je Mahmuzić u izjavi za Raport.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79