Direktor Elektroprivrede: “Akcija spašavanja komorata se neće prekidati”

Foto: N1

Još uvijek traje akcija spašavanja rudara Asima Šehanovića iz Rapatnice, koji je ostao zatrpan nakon što se obrušila zemlja u Rudniku lignita “Mramor”. Akcija se neće prekidati, rekao je za N1 generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić, koji je u stalnom kontaktu sa Upravom rudnika, pripadnicima Spasilačke čete i porodicom rudara.

Buljubašić u razgovoru za N1 ističe da je situacija uistinu jako teška, te da se radi sve u skladu sa rudarskim pravilima i pod inspekcijskim pravilima Federalnog inspektora za rudarstvo.

“Radit će se i druga i treća smjena, faktički nema prekida akcije spašavanja, ali mora se voditi računa i o ljudima koji učestvuju, o spasilačkoj ekipi. Nadamo se i molimo se da ćemo uspjeti doći do komorata i spasiti ga. Za sada to je jako teško i nezahvalno prognozirati”, naglasio je Buljubašić.

Prema informacijama sa kojima on raspolaže, spasilačka ekipa broji 10 članova i oni se stalno smjenjuju i mijenjaju iz smjene u smjenu.

“Ono što mogućnosti dozvoljavaju, u otkopu, je da praktično samo dva čovjeka mogu raditi. Takva su pravila i takve trenutne okolnosti. S tim da se kontinuirano smjenjuju. Praktično radi se bez prekida otkopavanje i pokušava se doći do komorata”, kazao je Buljubašić.

U jutarnjim satima on će ponovo posjetiti Rudniku lignita “Mramor”.
Pronađen alat rudara

Predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH Sinan Husić danas je rekao da u narednih 15-16 sati je jako bitno osigurati teren koji su danas uz jedan ogroman nivo hrabrosti osvojili.

“Moramo ga u potpunosti osigurati. U ovim okolnostima ne smijemo izgubiti taj osvojeni teren jer dolazimo u jednu jako tešku, gotovo bezizlaznu situaciju”, kazao je Husić.

Podsjetimo, jučer je došlo je do obrušavanja zemlje, a tom prilikom je zatrpan jedan rudar. Riječ je o Asimu Šehanoviću iz Rapatnice kod Srebrenika, koji je prvi kopač i ostao je zakopan u jami 170 metara ispod zemlje. Danas je pronađen i alat sa kojim je radio, što bi trebalo značiti i da je zaglavljeni rudar negdje u blizini. Nakon daljeg pokušaja spasilaca došlo je do ponovnog obrušavanja zemlje.

Rudnik lignita Mramor djeluje u sastavu Rudnika uglja Kreka i kao takav jedini vrši eksploataciju podzemnim putem, odnosno silaskom rudara u jamu.

U ovoj jami 2020. je poginuo jedan rudar, dok se u jami Dobrnja Jug, udaljenoj nekoliko stotina metara, prije 34 godine dogodila najveća rudarska nesreća na ovim prostorima, kada je smrtno stradalo 180 komorata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79