Direktor FUZIP-a: Detalji sanitarnih nadzora na graničnim prijelazima

Imajući u vidu ozbiljnost situacije povodom proglašene globalne pandemije koronavirusa (COVID-19), direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović pojasnio je procedure sanitarnog nadzora na graničnim prijelazima te naglasio važnost poštivanja mjera zdravstvenog nadzora i ograničavanja kretanja.

– U okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju – rekao je Ajdinović.

Na osnovu podataka iz zdravstvenog upitnika, kao i očitanja termalne kamere koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, federalni sanitarni inspektori poduzimaju daljnje mjere u smislu stavljanja osoba pod zdravstveni nadzor u skladu s procedurama nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19), koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja, Francuske, Njemačke i Španije.

Svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

– Svim BiH državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana – naveo je Ajdinović.

Putnici s povišenom temperaturom se, u saradnji s aerodromskim osobljem, do dolaska epidemiologa i ljekara smještaju u aerodromski prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom.

– Podsjećam da je zabranjen ulazak u BiH državljanima NR Kine, Južne Koreje, Irana i Italije. Želim naglasiti da je Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila redovnu komunikaciju i koordinaciju sa svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije, na osnovu koje se uspostavlja praćenje i kontrola provođenja mjera zdravstvenog nadzora po rješenjima federalnih sanitarnih inspektora – kazao je Ajdinović.

Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će na dnevnoj osnovi kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i upravama policije dostavljati spiskove – tabelarne preglede osoba kojima su izdata rješenja od federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima osoba/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/osobama koje su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana.

– Na dane 12. i 13. mart 2020. godine, prema do sada dostupnim podacima, federalni sanitarni inspektori su izdali 303 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor / ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na period od 14 dana – istakao je Ajdinović.

Građani koji se vraćaju u BiH trebaju znati da se sanitarni pregledi na graničnim prijelazima Bijača, Izačić, Gorica, Kamensko, Bosanski Šamac i Orašje vrše u 24 sata dnevno/u tri smjene, te se upozoravaju na neophodnost tačnog i vjerodostojnog popunjavanja sanitarnih upitnika i provođenje zdravstvenih mjera u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije u BiH/FBiH.

– Apeliramo na putnike/osobe kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u periodu od 14 dana, da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravamo da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Krivičnog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do godine zatvora – rekao je Ajdinović.

Davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo propisano članom 348. Krivičnog zakona FBiH, a propisana kazna je do tri godine zatvora. Preporučuje se BiH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH da otkažu sva svoja putovanja van BiH.

– Podsjećam javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. marta u šest sati ujutro. Shodno odluci, broj graničnih prijelaza za kontrolu roba i putnika će biti reduciran, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/osoba i roba – kazao je direktor Ajdinović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79