Direktor Jusufović otkrio: Koliko je uposlenika UKC Tuzla zaraženo?

Tuzlanski kanton bilježi veliki rast oboljelih od koronavirusa, a Univerzitetski klinički centar (UKC) Tuzla u petak je dobio potrebnu opremu da odgovori na sve zadatke. Zaliha zaštitne opreme bila je pri kraju, ali je izbjegnut dramatičan scenarij.

UKC Tuzla dobio je potrebnu zaštitnu medicinsku opremu zahvaljujući Kantonalnom štabu civilne zaštite Tuzlanskog kantona, potvrdio je za Faktor direktor UKC-a dr. Vahid Jusufović.

– Imamo solidnu zalihu u ovom momentu. Od donacija s državnog i federalnog nivoa još nismo ništa dobili. Od Kantonalnog štaba civilne zaštite dobili smo 3.000 visokozaštitnih odijela, više hiljada hirurških maski i 10.000 zaštitnih rukavica. Jedan dio opreme smo i kupili – kaže Jusufović.

Iako je tokom juna povećan broj oboljelih, a samim tim i hospitaliziranih, Jusufović kaže da u COVID bolnici, pri Klinici za zarazne bolesti, za sada ima dovoljan broj kreveta. U Respiratornom centru koji se nalazi u okviru Klinike za plućne bolesti trenutno se nalaze dva pacijenta koja su priključena na respirator, a do sada su na ovom odjelu preminula dva pacijenta.

Od prošle sedmice, zbog pogoršane epidemiološke situacije, ljekari s UKC-a više ne mogu obavljati dodatne poslove na privatnim klinikama.

– Suspendovana su sva rješenja o dopunskoj djelatnosti, upravo zbog nekontrolisanih kontakata. Odluka je donesena na rok od 14 dana i to je drugi put da je donosimo. Prvi put smo se na to odlučili kada smo imali stanje prirodne nesreće zbog pandemije – kaže Jusufović.

On ističe da UKC sve svoje pozitivne na koronavirus registrira, a kako je rekao, “ispada da nijedna privatna klinika nema oboljelih”.

– Mi svoje ljude testiramo i stavljamo u izolaciju kada je potrebno. Trenutno imamo 17 uposlenika, od doktora do zaštitara i čistačica, koji su pozitivni na koronavirus. U izolaciji je 26 zasposlenika. To nisu brojevi koji zabrinjavaju i nadamo se da će na ovome ostati – zaključuje Jusufović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79