Direktor KB Zenica o teškim kliničkim slikama: Ovo je najteži val pandemije, skoro svi pacijenti u bolnici imaju potrebu za kiseoničkom potporom!

Foto: Nejro Alijević

U proteklom periodu 400 uposlenika je bilo zaraženo COVID-om

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac upozorio je kako se broj zaraženih u ovom kantonu povećava, a da pacijenti imaju teže kliničke slike nego ranije, javlja N1.

Čak 54 uposlenika KCUS-a su pozitivna na koronavirus, a 45 ih je u izolaciji. Ukupno 294 uposlenika KCUS-a trenutno je na bolovanju!

– Alarmiramo javnost da imamo u zadnjih sedam dana trend povećanja broja novozaraženih, a što se vidi po broju hospitaliziranih i težini njihove kliničke slike. Evidentno je da smo u nekim periodima imali i veći broj zaraženih, ali sada su pacijenti hospitalizirani sa izrazito težim stanjima, nego ranije. Skoro svi pacijenti koji dođu u bolnicu imaju potrebu za kiseoničkom potporom. Evidentno je da smo ušli u najtežu fazu borbe protiv pandemije i po broju oboljelih i po njihovoj težini kliničke slike i potrebi i angažmanu svih zdravstvenih radnika za njihovim tretmanom, kazao je Skomorac.

Dodao je da imaju dovoljno testova te da su na vrijeme obezbijedili i multiplex testove koji testiraju i COVID i sezonsku gripu.

U proteklom periodu 400 uposlenika je bilo zaraženo COVID-om. Skomorac kaže da je danas to znatno manji broj, ali da se zaraza bilježi na dnevnom nivou.

U KBZ-u trenutno je 110 hospitaliziranih na COVID odjelima, od toga 16 pacijenata je na intezivnoj njezi.

 

Dr. Skomorac
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79