Direktor KPZ upozorio, institucije ignorisale!

Edham Veladžić, drektor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, u kojem je jedno vrijeme bio pritvoren Edin Gačić, ubica iz Konjica, u julu 2017. godine, nekoliko dana pred Gačićevo puštanje na slobodu, sve nadležne institucije je upozorio da ovaj „pacijent“ priprema novo ubistvo!

To ubistvo se, zbog skandaloznog odsustva odgovornosti onih koji su ovakvu osobu trebali da zbrinu, na kraju i dogodilo.

Prema ekskuzivnim dokumentima koji su u posjedu Inforadara, Veladžić je 6. jula 2017. godine uputio pismo centrima za socijalni rad Banjaluka i Sanski Mosta, CJB Banjaluka, kantonalnim policijama u Sanskom Mostu i Bihaću te federalnoj Upravi policije, u kojem ih upozorava na mogući scenarij, navodeći kako osuđeni boluje od poremećaja ličnosti „šizoidno-paranoidnog tipa“, te kako je vještak-psihijatar konstatovao „da je riječ o (vjerskom) fanatiku koji je izuzetno borben i uporan u zastupanju određenih ideja“.

 

Opisujući, nadalje, načine na koje je hladnokrvno izvršio dva ubistva, između ostalog i svoje majke tokom vikend-dopusta, Veladžić u pismu apeluje na sve institucije zadužene za Gačića da preduzmu odgovarajuće mjere zbrinjavanja i zaštite osuđenog, ali i sredine u koju dolazi.

– U procesu tretmana u kazneno-popravnim ustanovana nije postignut značajniji uspjeh i izvjesno je da će osuđeni ponovo počiniti krivično djelo (!), stičemo utisak da trenutno traži cilj koji mu, zbog samo njemu poznatih razloga, predstavlja prijetnju. Pored toga, osuđeni je psihijatrijski bolesnik kojem je potrebno liječenje te postoje tendencije ka vjerskom fanatizmu – naveo je Veladžić.

Tužna priča iz Konjica

Sve ovo, međutim, nije bilo dovoljno svim nadležnim socijalnim centrima, policijama, institucijama BiH uopšteno, da adekvatno zbrinu jednu ovakvu osobu, odnosno, da zaštite njegove moguće žrtve. Stoga su sve ove institucije, koje Veladžić proziva u svom dopisu, direktno odgovorne za ubistvo nevinog čovjeka!

Podsjećamo, Edin Gačić je bivši pripadnik jedinice El mudžahid tzv. Armije RBiH. On je u ponedjeljak u selu Podorašak kod Konjica svirepo ubio Suada Sultanića (39), oca troje djece.

Opsadno stanje oko Konjica

 

BLmojgrad

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments