Direktor nakon otkrivanja afere tvrdi: UKC ima samo još nekoliko tona kisika za liječenje pacijenata

Generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas da UKC ima samo još nekoliko tona kisika koji se koristi u liječenju pacijenata i da su zbog toga zdravstveni radnici i rodbina pacijenata veoma zabrinuti.

“U stalnom smo kontaktu sa rukovodstvom Republike Srpske i Ministarstvom zdravlja kako da riješimo ovaj problem. Tražimo rješenje nakon što je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila firmi ‘TGT tehnogas’ isporuku. Sa ovom firmom UKC je imao ugovor i snabdijevala nas je uredno, a kompanija ‘Meser’ nam zbog tehničkih razloga i smanjenih količina nije u mogućnosti dostaviti kisik”, rekao je novinarima Đajić.

On kaže da je žalosno što se gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak “podsmijavaju zbog sadašnje situacije i nije ih briga za živote pacijenata”.

Đajić je naveo da bi nalaz uzorka kisika iz UKC-a trebalo da bude dostavljen večeras ili sutra prije podne.

U UKC Republike Srpske u Banjoj Luci jučer je obavljeno uzorkovanje kisika koji se svakodnevno koristi u ovoj ustanovi. Uzorkovanje je obavljeno na osnovu zaključka sa nedavne vanredne sjednice Vlade Republike Srpske.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je nakon inspekcijskog nadzora zabranila firmi “TGT tehnogas” iz Laktaša proizvodnju i promet medicinskog kisika.

Inače, prema ugovoru isporuka kisika prema UKC-u vršila se svakih 48 sati. Ova firma je UKC RS i druge bolnice u entitetu snabdijevala kisikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79