Direktor UKC-a RS-a Đajić: Obradovali smo se dolasku policije

Generalni direktor UKC-a RS-a u Banjoj Luci Vlado Đajić kazao je danas da je pacijentima u ovoj zdravstvenoj ustanovi davan ispravan medicinski kisik, čija je čistoća 99,92 posto, bez sastava štetnih materija.

Đajić je to izjavio nakon što je jutros u Vladi RS-a predstavljen rezultat laboratorijske analize uzoraka kisika uzetih iz UKC-a RS-a i još nekih bolnica u ovom entitetu, a nakon što je otvorena afera “Kisik” koja od prošle sedmice potresa RS.

Reakcije iz opozicije: Višković pokušava građane napraviti ludima, analizu nije radila ovlaštena laboratorija

On tvrdi da je napravljena vještačka kriza zbog “formalnosti”, oko nekoliko papira i pečata.

Komentirajući jučerašnji dolazak MUP-a RS-a u UKC RS-a, koji je izuzeo dio dokumentacije oko nabavke kisika u toj ustanovi posredstvom firme TGT Tehnogas Laktaši, Đajić je istakao da su se “obradovali policiji”.

– Niko se ne raduje policiji, a mi smo se juče obradovali. Drago nam je da su došli, da vide da je tender, plaćanje, upotreba, zaštita… da je sve bilo po zakonu – kazao je Đajić, a obrušio se i na gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića koji je otvorio ovu aferu, rekavši da ima “bolesnu političku ambiciju”.

Stigli rezultati analize kiseonika sa UKC-a, oglasio se i premijer: Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi

Rekao je da je zahtjev policije bio da se ne priča o detaljima, dok se ne okonča istraga.

– Sve je po zakonu, sve je čisto. Sve procedure su ispoštovane – tvrdi Đajić.

Potvrdio je da je jutros stigla cisterna kisika u UKC RS-a “od onih koji imaju formalne dozvole”.

Upitan kako će se dalje nabavljati kisik, on je rekao da “zbog formalnosti” za sada samo jedna kuća u BiH ima sve neophodne dozvole (“Messer” op.a.).

  (VIDEO) Djeca žive digitalno, a opasnosti su brojne

– U pregovorima smo i sa drugim kućama, a i sa ovom od koje sada nabavljamo – istakao je Đajić.

Doktor Peđa Kovačević, komentirajući visok procenat smrtnosti pacijenata od koronavirusa, rekao je da je u 2020. godini ukupna smrtnost pacijenata na kiseoničkoj podršci, bila oko 36 posto.

– Bilo je zahtjeva od prošle sedmice, gdje pacijenti ili članovi porodica traže da pismeno odbiju liječenje i terapiju koja zahtijeva kiseoničku podršku, uključujući i operacije, ili da su spremni da vode hospitalizovane kući da ih “spasu”, jer su nepovjerljivi, zbunjeni i uplašeni i misle da im mi želimo naškoditi umjesto pomoći – kazali su danas doktori u UKC-u RS-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79