Direktor UKC RS: Novi kiseonik je preskup, nećemo ga moći kupovati

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas u Banjaluci da, ukoliko se znatno poveća broj pacijenata kojima je potrebna terapija kiseonikom, neće biti moguće snabdijevanje ovim lijekom, jer su cijene sadašnjeg dobavljača daleko veće u odnosu na prethodnog.

– Ranije smo kiseonik plaćali 0,8 KM po kilogramu, a sada 1,25 KM, što je ogromna razlika. Ako smo trošili dva miliona KM za kiseonik godišnje, sada ćemo plaćati tri miliona KM za isti kiseonik, rekao je Đajić novinarima u Banjoj Luci.

Veliki problem, tvrdi Đajić, može predstavljati porast broja pacijenata oboljelih od Covida-19.

– Sada ih je oko 300, a u najvećem jeku pandemije ih je bilo 620. Ako poraste broj pacijenata do nekadašnjeg nivoa, biće nemoguće snabdijevanje kiseonikom, istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da UKC, kao i sve zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i BiH, 40 godina koriste kiseonik odličnog kvaliteta i da nikad niko nije otrovan kao što to pojedinci žele prikazati.

– Jasno je da mi radimo ozbiljno, da pacijentima dajemo najbolju terapiju, da ova institucija radi po svjetskim standardima, što potvrđuju brojne kolege iz inostranstva. Mi od toga neće odustati, poručio je Đajić.

Kada je riječ o snabdijevanjem kiseonikom, Đajić je naglasio da postoje problemi i da se UKC praktično mora oslanjati na donacije.

– U ovom trenutku nemoguće je riješiti snabdijevanje kiseonikom na svjetskom tržištu, a naročito ovdje u Republici Srpskoj, gdje su administrativne zabrane onemogućile onima koji imaju infrastrukturu, tankove, cisterne i boce i razrađen sistem snadijevanja u Evropi, da snabdijevaju zdravstvene ustanove, pojasnio je Đajić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79