Direktor WHO-a precizirao: Bosna i Hercegovina mora potpisati ugovore da bi…

Tedros Adhanon Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), razgovara je danas sa predsjedavajućim Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem u vezi s isporukom vakcina koje je naša zemlja naručila preko COVAX mehanizma.

Ghebreyesus je članovima Predsjedništva, prema nezvaničnim informacijama “Faktora”, ponovio da Bosna i Hercegovina, tačnije ministrica Ankica Gudeljević i Ministarstvo civilnih poslova BiH, koje je kontakt za isporuku vakcina preko COVAX mehanizma, treba Globalnoj alijansi za vakcine (GAVI) dostaviti potpisane ugovore koje je GAVI dostavio 22. februara.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije podsjetili su da sve zemlje učesnice u COVAX mehanizmu, moraju potpisati sporazume o obeštećenju i odgovornosti sa proizvođačima vakcina, da su ti sporazumi isti za sve države.

Ministarstvo civilnih poslova proslijedilo je prošle sedmice dokumentaciju entitetima, a u ovom momentu nije poznato da li su oni potpisali, odnosno dali saglasnost i kada će ta dokumentacija biti proslijeđena GAVI-ju.

Direktor WHO-a je u telefonskom razgovoru s članovima Predsjedništva BiH, također, na neki način dao do znanja da i proizvođači vakcina koji svoj proizvod prodaju preko COVAX-a, izbjegavaju ispoštovati svoje obaveze iz ugovora.

To bi značilo da proizvođači preferiraju vakcine prodavati zemljama koje direktno kupuju, jer je zarada veće nego što je imaju prodajom preko COVAX-a, u okviru kojeg su cijene vakcina znatno niže.

GAVI je, prema tvrdnjama iz Ministarstva civilnih poslova, kasno dostavio ugovore, iako je Ministarstvo to tražilo u posljednja dva mjeseca. Dodatni gubitak vremena je i taj što Ministarstvo traži saglasnosti od entiteta, iako se radi o uniformnim dokumentima, u kojima se ne može ništa promijeniti i isti su za sve zemlje iz COVAX mehanizma.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79