BiH Direktori kulturnih institucija pisali Konakoviću, Forti, Nikšiću: Imate obavezu da riješite naš...

Direktori kulturnih institucija pisali Konakoviću, Forti, Nikšiću: Imate obavezu da riješite naš problem

Direktori kulturnih institucija od državnog značaja – Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, i Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH, uputili su zajedničko pismo aktuelnim predstavnicima vlasti u našoj zemlji.

Pismo u kojem ih upoznaju sa stanjem institucija na čijem su čelu poslali su: Nerminu Nikšiću, predsjedniku SDP-a, premijeru Vlade Federacije BiH, Elmedinu Konakoviću, predsjedniku NiP-a, ministru vanjskih poslova BiH, Edinu Forti, predsjedniku NS, ministru komunikacija i prometa BiH, Dubravki Bošnjak, ministrici civilnih poslova, Sanji Vlaisavljević, ministrici kulture i sporta Vlade Federacije, te Kenanu Magodi, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Pismo prenosimo u cijelosti.

– Obraćamo vam se u ime institucija kulture kojima ni nakon trideset (30) godina nije riješen status niti način finansiranja. Kao što vam je poznato, riječ je o možda najznačajnijim institucijama koje baštine neprocjenjivo kulturno i umjetničko blago ove države i koje se trenutno nalaze na rubu propadanja.

Mišljenja smo da kao najodgovorniji ljudi nove vladajuće koalicije imate obavezu, ali i priliku, da konačno preduzmete korake i donesete odluke koje će ovaj problem riješiti.

Podsjećamo da nijedna vlast u proteklih trideset godina, nijedan visoki predstavnik, nisu htjeli ili nisu znali da se uhvate u koštac sa ovim problemom i riješe ga na odgovarajući način.

Već i zbog toga vjerujemo da ćete imati motivaciju da se iskažete kao odgovorna vlast i da jednom stavimo tačku na problem koji nas sve opterećuje dugi niz godina.

Predlažemo da odmah oformite jedno interresorno tijelo sačinjeno od najodgovornijih profesionalnih i političkih aktera, koje bi uz našu pomoć radilo na donošenju rješenja.

Ne mirimo se sa odgovorom da nema rješenja. Mislimo da je svako, makar i privremeno rješenje, bolje od nerješenja, što živimo već trideset godina – napisali su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM