Direktorica BH radija 1 na društvenim mrežama slavi Karadžića i Mladića, pa joj smeta izvještavanje o Srebrenici

Direktorica BH radija 1 na društvenim mrežama slavi Karadžića i Mladića, pa joj smeta izvještavanje o Srebrenici


Članovi upravnog odbora BHT-a Dejana Radovanović Šarenac i Ljubomir Zuber protestovali su protiv izvještavanja ove televizije na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici zbog, kako navode, neprikladnog sadržaja prepunog govora mržnje, nacionalne i vjerske netrpeljivosti. Pored njih, saopštenje je potpisala i Pejka Medić, direktorica BH radija 1.

Medić je javnost do sada sablažnjavla činjenicom da se radi o osobi koja je na društvenim mrežama otvoreno veličala osuđene ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i četničkog komandanta iz Drugog svjetskog rata Dražu Mihailovića.

Tako se, uz komentar “Poklon drugarima s Kosmeta #Kosovojenašaduša”, Medić pohvalila drvenim radom s likovima osuđenog ratnog zločinca krivog za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti nad Bošnjacima i Hrvatima tokom rata u BiH Radovana Karadžića, osuđenog ratnog zločinca, srpskog generala i komandanta četničkog pokreta Draže Mihailovića te Ratka Mladića, optuženog za genocid, saučesništvo u genocidu i zločine protiv čovječnosti.

Među njenim skandaloznim objavama nalazio se i komentar “Ako danas ćutiš o Bratuncu, sutra ne govori o Srebrenici”.

Podsjećamo, Medić je jednoglasnom odlukom Upravnog odbora BHRT-a izabrana za novu direktoricu BH Radija 1, na osnovu Javnog konkursa.

Prema dostupnoj biografiji, Medić je bila dugogodišnji novinar, uposlenica RTRS-a i direktorica i glavna urednica lokalnog radija u Bosanskoj Gradiški.

Naravno, ne treba iznenaditi da osobi koja veliča ratne zločince osuđene za genocid u Srebrenici smeta izvještavanje o genocidu u Srebrenici, no ključno pitanje za bh. društvo je pak kako nam se tačno moglo desiti da se osoba koja bi zbog svojih stavova u normalnim okolnostima trebala krivično odgovarati, nalazi na čelu jedne od institucija javnog servisa u ovoj zemlji?


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija