Direktorica goraždanske bolnice: Respiratori su stigli, testovi su nam gorući problem

Iako se od početka epidemije koronavirusa lavovski bore, Kantonalnoj bolnici Goražde trenutno je najveći problem nedostatak testova.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Kazala nam je to prim. dr. Nermina Kamenica, direktorica bolnice, navodeći kako ih imaju svega deset.

– Od samog početka ove situacije imamo podršku Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od kojih smo dobili 10.000 KM za lijekove i sve ono što je neophodno na početku, jer će ova situacija potrajati. Dobili smo vrijednu donaciju od četiri respiratora, pa bi se zahvalila Redži Bekti i vlasniku firme Emka, koji su nam donirali po dva respiratora. Sada ih imamo četiri donirana i jedan koji je instaliran u intenzivnoj sali. Stiže i donacija BH Telecoma u iznosu od 200.000 KM za nabavku respiratora i druge pripadajuće opreme. UNDP također nam je donirao dio zaštitne opreme, ali i privrednici sa područja BPK – kaže Kamenica i navodi kako im upravo treba stići i neophodni pokretni rendgen aparat.

Prim. dr. Kamenica: Svih pet potvrđenih slučajeva koronavirusa su u kućnoj izolaciji

Prema njenim riječima, na području BPK Goražde trenutno je pet potvrđenih slučajeva koronavirusa i svi su u kućnoj izolaciji.

– Svi se osjećaju dobro, nemaju respiratornih tegoba i samim tim nema potrebe da budu hospitalizirani u izolatorij bolnice – kazala je Kamenica.

Na pitanje, ima li zdravstveno osoblje u bolnici svu potrebnu zaštitnu opremu, Kamenica je odgovorila kako je situacija sa opremom puno bolja nego u prethodnom periodu.

– Zahvaljujući donacijama za sada smo opskrbljeni maskama, rukavicama i odijelima, ali to je oprema koja se svakodnevno troši, pa se nadam da nećemo doći u situaciju da naši ljekari i medicinske sestre nemaju ono što će ih sačuvati da se i sami ne zaraze dok pomažu drugima – naglasila je Kamenica za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79