Divan gest: Sto žena sadi 1.000 nevena na prvoj liniji odbrane Sarajeva na Zlatištu

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić najavila je da će u nedjelju 100 žena, učesnica projekta „Prva ženska linija/Naša porodična bašta“, posaditi 100 sadnica nevena u rovove na Zlatištu, u kojima su skoro četiri godine građani Sarajeva branili svoj grad tokom opsade.

– Grad Sarajevo je sa velikim zadovoljstvom podržao ovaj monumentalni umjetnički rad Smirne Kulenović, koja je rođena u jeku rata 1994. godine. Umjetnošću, empatijom, okupljeni u istoj misji, napravit ćemo “živi” spomenik u prostoru koji je nepravedno zanemaren. Spomenik vremenu opsade i palim borcima, ali i podsjetnik svima nama, preživjelim u agresiji nad Sarajevom – rekla je Karić.

Pozvala je dame svih uzrasta da pokažu solidarnost i pridruže se toj važnoj inicijativi u postratnoj historiji Sarajeva.

Autorica projekta Smirna Kulenović naglasila je da je prvi dio projekta realiziran tako što su rovovi očišćeni od korova, trnja i pripremljena bočna strana rovova za sadnju nevena.

– Taj prvi dio potiče iz moje intime budući da sam rođena u ratu i prva sjećanja me vežu za naselje u blizini ovih rovova. Kroz suradnju sa mojim djedom koji je preživjeli borac na prvoj liniji odbrane Sarajeva na Zlatištu, kao i suradnju sa mojom majkom i nanom realizirala sam početnu transformaciju jednog dijela rovova odnosno kao porodica skupa smo očistili rovove – kaže Kulenović.

Drugi dio projekta uključuje angažman 100 žena, koje će obučene u crveno, saditi 1.000 nevena nudeći novu formu odbrane grada od mržnje – interakcijom sa biljkama i tlom, brigom koja prevazilazi nasilje. Jedan dio ovih žena je na Zlatištu izgubio svoje muževe, sinove, braću koji su poginuli boreći se za opstanak Sarajeva.

– Na ovaj način želim govoriti o individualnim porodičnim traumama, koje čine kolektivnu traumu našeg savremenog društva, koje i dalje šuti, zaboravlja, negira ratne zločine. Upravo zato ovim prijedlogom organskog spomenika čiju formu čini 1.000 biljki nevena pokušavam prevazići antropocentrizam u dizajnu, nudeći biljke kao inteligentiniji način interakcije između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Neven je biljka poznata u narodnoj medicini kao lijek za rane čovjeka – poručila je umjetnica Kulenović.

Namjera je da se navedeni spomenik zaštiti i da svake sezone zaživi, te da se u njega uvode nove ljekovite biljne vrste – kreirajući na području Zlatišta vrt prepun biljki koje bi građane liječile, a istovremeno liječile i cjelokupni ekosistem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79