Divljaju cijene namirnica u BiH: Evo šta je sve poskupjelo i šta će poskupjeti

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH u posljednja tri mjeseca su u laganom porastu.

Iz udruženja potrošača i iz Ureda ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH tvrde da su trgovci ponovo počeli da prave manja pakiranja određenih namirnica, po istoj cijeni, kako bi, na neki način, prikrili tiho poskupljenje.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, povećane su cijene hrane, bezalkoholnih pića, odjeće i obuće.

Mi ćemo dodati ulje, meso i gorivo samo su neki od proizvoda čije su cijene posljednjih nekoliko mjeseci u porastu.

Građani Sarajeva i Bosne i Hercegovine posebno su ogorčeni na cijene ulja, koja je od kraja marta do sredine juna skočila je od 10 do 20 posto.

U pojedinim prodavnicama poskupjeli su šećer i brašno, u tržnim centrima širom Bosne i Hercegovine – nove su cijene mesa.

Mesari su ovakav scenarij za poskupljenje mesa najavljivali sedmicama, a građane je poičekom juna dočekala korekcija cijene.

Ono što su građani posebno primjetili je i nova cijena goriva, a iz udruženja potrošača kažu da su posljednjih sedmica zatrpana pritužbama građana.

Da bi cijene prestale da “divljaju”, neophodna je zaštita domaće proizvodnje i ograničavanje uvoza, kažu ekonomisti.

Brašno, hljeb, ulje i puter skuplji su u BiH nego u Srbiji.

Prosječna cijena kilograma hljeba u FBiH iznosi 2,40 KM, u RS dvije, u Srbiji 1,80, dok je u Hrvatskoj 3,20 KM.

Prosječna cijena brašna po kilogramu tipa 500 u FBiH košta 0,90 KM, u RS jednu KM, Srbiji 0,90 KM, a u Hrvatskoj 1,5 KM.

S druge strane, ekipa portala Radiosarajevo je zabilježila i nove cijene mlijeka, koje je u FBiH 1,50 KM. ista cijena je u Hrvatskoj, dok je mlijeko najjeftinije u Srbiji (1,30 KM), a RS iznosi 1,40 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u aprilu 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 990 KM, podatak je objavljen jučer.

Plata u aprilu je nominalno niža za 0,6 posto, a realno za 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Iz udruženja potrošača podsjećaju da prosječna plata može pokriti samo 45 posto vrijednosti potrošačke korpe za četveročlanu porodicu.

Posljednjih godina cijene osnovnih namirnica godišnje rastu za 3,4 posto, što je zabrinjavajuće.

Prema informacijama do kojih smo došli, građane Sarajeva u narednom periodu očekuje i poskupljenje komunalnih usluga.

Sve to će dodatno utjecati na kupovnu moć građana.

U ovakvim situacijama građani i ne razmišljaju da dolazi ljetni godišnji odmori. Oni koji su uspjeli odvojiti “koju marku” možda ove godine i uspiju otići u Hrvatsku ili Crnu Goru, odakle dolaze vijesti o novom rastu cijena noćenja u privatnom smještaju.

No, o odlasku na more vrlo malo ljudi govori.

Agencija za statistiku BiH: Cijene “divljaju” iz mjeseca u mjesec

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,8 posto.

Zabilježen je i porast cijena stanovanja, režijskih troškova, prijevoza i ostalih dobara i usluga.

U odnosu na februar ove godine najviše su porasle cijene odjeće i obuće – za 2,4 posto, zatim prevoza (2,1 posto), hrane i bezalkoholnih pića (1,2 posto).

“Na godišnjem nivou u prosjeku zabilježen je pad nivoa cijena od 0,5 posto. Nivo cijena u martu 2021.godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine niži je za 0,5 posto – podaci su Agencije za statistiku BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79