Divlje deponije u Mostaru: Kada nema javnih poduzeća, onda čiste građani

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara u okviru redovitih nadzora u predmetima odlaganja raznih vrsta otpada na javne gradske površine, identificirala je nedavno određene lokacije na kojima je izvršeno nedozvoljeno deponiranje veće količine otpada, a što je pogodovalo nastajanju takozvanih divljih deponija, a potom je inspektor izdao naloge JP Komunalno, za izvanredno čišćenje otpada i građevinskog materijala s ovih lokacija.

Konkretno, radilo se o deponijama uz most Franje Blaževića uz prometnicu od kružnog toka prema nekadašnjem Sokolu, te u naselju Kosor.

Problem i u Bafu

Grad Mostar i gradska služba za inspekcijske poslove poduzeli su kontinuirane aktivnosti na uređenju i zaštiti javnih gradskih površina, ulažući napore u pravcu iznalaženja trajnog rješenja za problem ovih deponija.

Iz Grada su apelirali na građanstvo da pažnju usmjere ka sprječavanju ponavljanja opisanih nelegalnih aktivnosti u gradu, da prijavama ukazuju na neposredne počinitelje prekršaja ove vrste, kao i da vlastitim angažmanom sami sudjeluju u kreiranju ljepšeg i ugodnijeg okruženja.

Da Mostar ima velikih problema sa odlaganjem otpada, potvrđuju i divlje deponije koje se svakodnevno pojavljuju na zelenim površinama, a često i uz rijeke. Deponija Uborak nije jedini ekološki problem s kojim je Mostar suočen. Sve je više divljih odlagališta koje lokalnom stanovništvu prijete od zaraze, a jedan takav primjer je i divlja deponija u naselju Bafo. Smeće na koje su se žalili mještani nalazilo se između kuća.

– Neprijatno sam iznenađen zbog ovoga. Imam unuka malog tu, što treba da se zarazi? Sto puta sam rekao da se ovdje ne baca, a oni opet bacaju, kaže mještanin Skender Gaš.

Osim neriješenog pitanja kolektora i prečistača otpadnih voda, nažalost, i rijeka Neretva sve češće je lokacija za pojavu divljih deponija.

– Odlažu smeće i rade dvilje deponije gdje im god na pamet padne. Uništenje ovog bisera prirode je atak i zločin. Ima nesavjesnih građana koji odlažu ovo smeće, pa bih apelirao na te ljude da to ne rade ovdje, jer jednostavno ugrožavaju sami sebe i sve nas, ističe Oliver Arapović, predsjednik udruge Majski cvijet.

U posljednjih 15 godina pojava divljih odlagališta je u ekspanziji u Mostaru, a akitivisti upozoravaju da ako se nastavi ovim trendom Mostar i okolna naselja za deset godina bit će ztrpana smećem. Inače, nedavno su iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ objavljeni rezultati analize vode koji su pokazali fekalno zagađenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79