Divlje svinje u općinama kod Tuzle uništile na stotine dunuma kukuruza

Zbog štete na parcelama zasijanim kukuruzom, koju se ove jeseni napravile krda divljih svinja u nekoliko općina u sjevernoj Bosni, Gračanici, Doboj Istoku, Modriči, Gradačcu, Srebreniku, poljoprivrednici u očaju što je njihova stoka, krave muzare i bikovi u tovu ostala bez silaže-najvažnije hrane, te najavljuju da naredne godine najvažniju poljoprivrednu kulturu neće sijati.

Stoku već rasprodaju i farme zatvaraju, a već prijete tužbama.

Prema grubim procjenama, najveće štete pretrpjeli su poljoprivrednici- farmeri na području Gračanice u selima Lukavica, Malešići, Prijeko Brdo, Džakule Trnovci, Doborovci, Škahovica.

Krda divljih svinja, koja su se namnožila u dva napuštena susjedna sela Gornji i Donji Skipovac i opustošila na stotine dunuma kukuruza. Uzalud su poljoprivrednici čuvali svoje njive noću, uzalud je nabavljeno 7 plinskih topova koji su pucali noću da bi štetočine rastjerali. Od kukuruza od koga se proizvodi najkvalitetnija stočna hrana silaža, neće biti ništa.

Porodica Piragić, Hanifa i Zikret, imaju na desetine krava muzara, a uništeno im je dvadesetak dunuma kukuruza i nemaju se kome obratiti. Uzdali su se u lovce, ali ni od toga nema ništa. Naime, prošle nedjelje otvoren je lov na divlje svinje. Pet stotina lovaca u 22 sekcije, prvog dana odstrijelili su tek 4 divlje svinje, dvije u Prijekom Brdu, po jednu u Babićima i Džakulama.

– Zakon o lovu nam dozvoljava ustreljenje 21. vepra.

Mi smo federalnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputili zahtjev da se zakon promijeni, da nam se dozvoli da zbog ove situacije do 1. februara do kada traje lov na divlje svinje, možemo odstrijeliti veći broj ove nemani kako bi štete kod poljoprivrednika bile manje – kaže predsjednik LD “Srdać” Faruk Huskanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79