“Divni zapad”: Jasmina iz Švedske škole, djeca mogu psovati nastavnike, dolaziti u minjacama,..

Influenserica iz Sarajeva Jasmina Stambolić, koja već duže vrijeme živi u Švedskoj, otkrila je šta joj se tamo ne sviđa. Objavila je video na TikToku i najprije napomenula da iznosi isključivo svoje mišljenje i da ne mora značiti da svi imaju isto iskustvo kao ona.

Blagi šok

– Poštovanje u školama ovdje ne postoji. Kao osoba koja je završila osnovnu školu i dvije godine gimnazije u Sarajevu, kada sam krenula u školu u Švedskoj, doživjela sam blagi šok – navela je.

Dodala je kako se ovo odnosi na osnovnu i srednju školu te da je na fakultetu druga priča.

– Ovdje u školu tokom nastave smijete žvakati, jesi, piti, imati kačket na glavi… Smijete oblačiti šta želite. Djevojke mogu doći u minićima, da im sve ispadne i naprijed i nazad. To nikog ne zanima, što je bilo jako čudno za mene. Ja sam u gimnaziji u Sarajevu nosila uniformu – ispričala je.

Incident u školi

Također je spomenula kako se u Švedskoj niko ne persira starije. Dalje je opisala “incident” iz škole.

– Bila je situacija u kojoj je jedna djevojka konstantno pričala. Nastavnik ju je opominjao i opominjao – započela je.

“Učitelji u Švedskoj nemaju nikakva prava”

– Na kraju je njoj dosadilo da je on opominje, tako da je ona ustala, izderala se na njega, opsovala mu, uzela svoje stvari, otvorila vrata i izašla. Toliko je lupila tim vratima da mislim da je čitava škola odzvonila i nikom ništa – nastavila je.

Tvrdi da učitelji u Švedskoj nemaju nikakva prava.

– Ako ga želi izbaciti iz učionice, a dijete to ne želi, šta će on? Ništa. Ne daj Bože da slučajno nekog uzmete za ruku i da mu kažete: ”Izađi.” Dere se: ”Prijavit ću te, prijavit ću te. Udaraš me” – rekla je.

Dalje je navela kako je kriminal također jedan od ozbiljnijih problema u Švedskoj.

I kriminal problem

– U gradu u kojem ja živim nema toga puno, ali se događa u većim gradovima, kao što su Štokholm i Malmo, posebno u mjestima gdje ima mnogo ljudi koji su došli iz drugih zemalja.

Sad je to duga priča zašto dolazi do takvih stvari. Iako je takva situacija kakva jest, znači pucnjava lijevo-desno, kada uđu u zatvor, bolje im je nego što im je bilo vani. Imaju sve uvjete. Imaju bolju sobu nego ja. Neko za nešto dobije 10 godina, a vani su poslije pet godina – priča, prenosi Index.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79