Dizdar: Očekujemo skoro slanje Izbornog zakona u parlament, sa podrškom i SDA i DF

Dizdar: Očekujemo skoro slanje Izbornog zakona u parlament, sa podrškom i SDA i DF


Član radne grupe za izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, Nerin Dizdar, iz SDP-a, najavio je skorašnje upućivanje izmjena Izbornog zakona u parlamentarnu proceduru. Dizdar ističe da je stav Trojke, koju čine SDP, NiP i NS, usmjeren na sprovođenje izmjena u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa, odnosno na tehničke aspekte. Podsjetio je da je Evropska unija postavila prioritete, ističući potrebu za tehničkim izmjenama.

“Dakle, što se tiče izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, to jeste jedan od bitnih prioriteta i slažemo se da to treba rješavati, ali u smislu primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava. To je proces koji mora podrazumijevati ustavne promjene. U tom smislu, a ponovo govorim o onome što je EU definisala kao prioritet, smatramo da je bitno usvojiti izmjene zakona koje se tiču integriteta,” izjavio je Dizdar.

Naglasio je za u programu Federalne da Trojka prihvata prioritete definirane od strane EU, koji uključuju tri do četiri ključna zakona. Dok priznaje važnost rješavanja pitanja izbora članova Predsjedništva BiH, Dizdar ističe da su tehničke izmjene prvi korak, dok će se pitanje ustavnih promjena razmatrati srednjoročno-dugoročno.

Osvrnuo se i na poziv za dijalog koji je Trojka uputila i vladajućim i opozicionim strankama. Nažalost, opozicija se nije odazvala tom pozivu. Dizdar smatra da transparentnost u ovim procesima igra ključnu ulogu, te da je šteta što opozicija nije sudjelovala u razgovorima kako bi se izbjeglo političko instrumentaliziranje situacije.

Kada je riječ o mogućim izmjenama Izbornog zakona, Dizdar ističe da postoji kvalitetan prijedlog koji je ranije usaglašen u Delegaciji EU. Taj prijedlog obuhvaća niz izmjena koje se odnose na izborni integritet, uključujući izbor Centralne izborne komisije (CIK). Dizdar vjeruje da se može krenuti od tog prijedloga, uz eventualne korekcije ako su potrebne, te da bi tekst zakona mogao biti upućen u parlamentarnu proceduru uskoro.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija