Dizdarević: Ako se pacijent sjeća svega do događaja, ne sjeća se događaja i poslije, to budi sumnju

Nakon što je 13. februara Muriz Memić gostovao sa Alijom Budnjom i u toj emisiji prozvao mnoga imena producenti Face tv-a kontaktirali su nekoliko imena koje je Muriz pomenuo, između ostalog direktoricu KCUS-a Sebiju Izetbegović, Džafera Hrvata, Dalidu Burzić, Bakira Izetbegovića, Mevludina Halilovića, Enru Suljić itd. Neki su kratko odgovorili, neki nisu nikako, dok je Sebija Izetbegović spustila slušalicu.

Dr. Kemal Dizdarević odazvao se pozivu. On je pismom prokomentarisao reakciju Sebije i Enre prije nekoliko dana kada su zaprijetile tužbom Murizu Memiću.

“Priča o potresu ima specifično forenzično značenje. Neurohirurg sam 27 godina nikad nisam potpisao nalaz kojim sam definirao gubitak svijesti pacijenta, takvu amneziju. Sam pojam te vrste amnezije ostavlja prostor za špekulacije.

Ima jedan ključni faktor, a to je da pacijenti koji su uistinu imali potres mozga, ti pacijenti uvijek imaju, ako su imali potres mozga element tzv. retrogaradne amnezije. Kad pacijent govori bez elementa retrogradne amnezije to budi sumnju da simulira.

Pacijent doživi traumu i to dovede do potresa mozga, gubi svijest i to traje 2 minute, on se probudi i priča sasvim normalno možda ima malo mučnine. On prezentira priču koja traje 15 minuta i vi vidite da li se on ne sjeća prije, za vrijeme ili poslije događaja i vi u normalnoj situaciji prepoznate da li pacijent ima rupu u sjećanju. Ali ako se pacijent sjeća svega do događaja, ne sjeća se događaja i poslije, to budi sumnju u simulaciju.”

Muriz Memić ponovio je da zna imena ubica i da očekuje da Tužilaštvo BiH nakon istrage za organizirani kriminal otkrije i ubice. Istakao je da nikad nije tužiocu Ćazimu Hasanspahiću govorio o imenima ubica.

“Ja sam mnogo naučio od Ifeta. Ne smijem pričati o tome. Nek institucije rade svoj posao i nadam se da će i ovi pritisci prestati. Otišao je Milan Tegeltija iz VSTV-a, vidjet ćemo je li se nešto promijenilo”, kazao je Memić.

On je zahvalio dr. Dizdareviću na čovječnosti, te je pozvao dr. Enru Suljić da i ona napiše nalaz i da vještači Alisu Mutap da ustanovi ima li amneziju i da na taj papir stavi svoj pečat prenosi Nap.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79