Dizel na nekim pumpama je skuplja za pet feninga i ponovo iznosi 3,41 KM!

Nove cijene goriva dočekale su u subotu ujutro vozače u Bosni i Hercegovini na benzinskim pumpama.

Kako se reporter portal Radiosarajevo.ba jutros uvjerio na određenim pumpama u glavnom gradu naše zemlje cijena litre dizela na nekim pumpama je skuplja za pet feninga i ponovo iznosi 3,41 KM. Super 98 je već “skočio” na 3,31 KM.

Barel je u suboitu, 7. maja, ponovo 112 američkih dolara na svjetskom tržištu, u u odnosu na srijedu, 4. maj, skuplji je za oko četiri posto.

Nove cijene goriva u BiH još sredinom sedmice najavio je i Almir Bečarević, ekspert za energetiku, koji je prije nekoliko dana u razgovoru za naš portal podvukao da očekuje skok cijena dizel goriva.

“Dizel je već 3,41 KM, a Super 98 je dostigao cijenu od 3.31 KM. Ove cijene idu dalje. Prema mojim predviđanjima vrlo brzo ćemo dizel plaćati oko 3,50 marke. Posebno ako se uvedu sankcije Europske unije, i ako Rusija zabrani izvoz sirovina naredne sedmice”, kazao je jutros za portal Radiosarajevo.ba Bećarević.

Raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata u subotu, 7. maja, u Federaciji BiH bio je sljedeći:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 2,76 do 3,31 KM/litru;
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 3,01 do 3,41 KM/litru.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH litar benzina BMB 95 u prosjeku košta 3,11 KM a, a litar dizela 3,31 KM.

Sedmicu ranije, prosječna cijena benzina bila je 2,96, a dizela 3,26 KM po litru.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba sinoć je u sarajevskom naselju Grbavica na jednoj benzinskoj pumpi snimila veliku gužvu, gdje u koloni na gorivo čeka nekoliko desetina automobila.

Pojedini vozači su našoj novinarki kazali da u subotu očekuju nove cijene goriva u Sarajevu. Informacija se ispostavila – tačnom piše RadioSarajevo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79