Djeca i bolesni ispaštaju dok se političari prepucavaju

Djeca i odrasli korisnici pelena pate, njihove očajne majke pozvaju na ulicu, opzicija tvrdi da je u pitanju korupcija u vrhu RS, a nadležni se prave nevješti. Sve to su prouzrokovale tanke nekvalitetne pelene, jedine koje od prije 20-ak dana mogu teško bolesna djeca i odrasli s invaliditetom dobiti “na recept” odnosno na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.
Iz Fonda nisu odgovorili na upit Srpskainfo o tome koje kategorije imaju pravo na pelene na teret FZO RS, te koliko u RS ima korisnika ovog prava. Bez odgovora je ostalo i pitanje koliko tim korisnicima pelena ima male djece, koja koriste bebi pelene, a koliko tinejdžera i odraslih ljudi. Iz Fonda nema ni odgovora na pitanje da li je istina da u kreiranju pravilnika, koji je zagorčao život najugroženijima, nisu učestvovali predstavnici udruženja koja okupljaju korisnike pelena.

Direktor FZO RS Dejan Kusturić oglušio se na zahtjev da za Srpskainfo prokomentariše navode da su na tenderu za nabavku spornih pelena prošli ponuđači koji su vrlo bliski ljudima na vlasti, pa i njemu lično.

Afera “Pelene” već danima potresa RS, a najmanje se čuje glas onih koji su najteže pogođeni. Nekoliko hiljada djece sa rijetkim neizlječivim bolestima i odraslih sa teškim invaliditetom, na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS imaju pravo na samo dvije pelene dnevno, dok ostalo moraju da im obezbijede njihove porodice. Odnedavno ni tu malu količinu pelena na recept ne mogu da biraju: u apotekama mogu podići samo jednu vrstu pelena, koje su, tvrde, katastrofalnog kvaliteta, pa su danima mokri i izloženi infekcijama.

Problem je nastao onog momenta kad su pelene počele da se nabavljaju na osnovu centralizovane javne nabavke. Na tenderu Fonda zdravstvenog osiguranja RS prošle su tri najjeftinije ponude, ali pošto je svaki do ta tri ponuđača dobio ugovor za određenu veličinu pelene, korisnici su, faktički, osuđeni na samo jednu vrstu tanke pelene sa minimalnim kapacitetom upijanja. Iz Fonda tvrde da su postupali po zakonu i da ponuđači imaju dozvolu Agencije za lijekove BiH, što garantuje kvalitet, ali iz Agencije poručuju da oni nemaju ništa s kvalitetom, nego da samo vode evidenciju medicinskih sredstava.

Aktivisti koji se bore za prava dece i osoba sa invaliditetom upozoravaju da ova afera otkriva sve slabosti zdravstvenog, socijalnog i sistema javnih nabavki u BiH.

Gospova Rađen Radić, sekretarka Saveza MeNeRaLi, koja se prije 15 godina izborila za pelene na recept, kaže da su joj nadležni obećali rješenje u “narednih nekoliko dana”.
Gospova Rađen Radić: Ne zanima me ko je dobio državni posao
– Mene ne zanima ko je dobio državni posao i ko je kako u tom poslu prošao. Moj cilj je da naši korisnici dobiju kvalitetne pelene. Centralizovane javne nisu rješenje, jer svaki korisnik ima specifične tegobe i potrebe – kaže Rađen Radić i dodaje da bi idealno rešenje bilo da porodice dobijaju novčanu naknadu za nabavku pelena po svom izboru.

– Ne bi to bili neki veliki izdaci, jer su kriterijumi za sticanje prava na pelene, i to na samo dvije dnevno, toliko pooštreni da Fond na nama ne može više uštedjeti ni marke – kaže ona.

Za borce protiv korupcije je, međutim, ključno upravo pitanje da li Fond štedi na najugroženijima i ko je zaradio na poslu s pelenama. Na tenderu su izabrana tri ponuđača, ali štos je u tome što jedan od njih ima ugovor samo za uvoz pelena veličine M, a jedan uvozi samo bebi pelene iz Poljske. Većinu spornih pelena nabavlja “Eko Piramida Inženjering” iz Banjaluke, preduzeće direktora FK “Borac” Dejana Lukendića.

Djeca stiču pravo na pelene na recept tek kad napune tri godine.

Evropski parlament zabrinut zbog BiH: Ponovo su se pojavili demoni iz prošlosti! Bez odgađanja formirati vlast!

Izvor: Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79