Djeca i koronavirus: Uznemirujuće otkriće naučnika o širenju COVID-a

Ljeto na sjevernoj hemisferi ove planete uskoro završava, škole ponovo trebaju početi, no eksperti upozoravaju da oko ovog pitanja moramo biti izrazito pažljivi inače bi djeca mogla imati najveću ulogu u širenju pandemije.

Naime, iako djeca često ne pokazuju nikakve simptome, to ne znači da nisu zarazni.

Naučnici su, kako se doznaje, otkrili da djeca koja nemaju nikakve ili skoro slabe simptome, a zaraženi su, mogu biti prenosnici neobično visoke količine virusa.

Za studiju, koja je provedena u dvije bolnice u Bostonu tokom vrhunca pandemije, istraživači navode da je najpotpunija analiza pedijatrijskih COVID-pacijenata do ovog trenutka.

Od 192 testirane djece koja imaju COVID-19 i koja su imala od 0 do 22 godine, autori su otkrili da njih 49 imaju slabe simptome, a njih 18 imalo MIS-C (multisistemski upalni sindrom, op.pr.); ostali nisu imali nikakve simptome. U poređenju s odraslim osobama, ovo 67-oro djece su u dišnim putevima imali mnogo veću količinu virusa, pogotovo u prva dva dana nakon inkubacije.

“Nisam očekivao da će količina virusa biti toliko velika”, priznaje dječji pulmolog Lael Yonker iz Opće bolnice Massachusetts. “Mislite na bolnicu i na sve mjere predostrožnosti koje se poduzimaju za liječenje teško bolesnih odraslih osoba, ali količina virusa kod ovih hospitaliziranih pacijenata značajno je niža od one kod zaraženog djeteta koje nema nikakve simptome.”

Rezultati studije su uznemirujući, jer veća količina virusa znači da djeca predstavljaju najveći rizik kada je riječ o prijenosu infekcijei da su tzv. skriveni izvor širenja.

Istraživanje je otkrilo da čak i kada djeca pokazuju blage ili nikakve simptome, oni u stvari u sebi nose visoku dozu virusa, dovoljnu za hospitalizaciju odrasle osobe! Prethodno se mislilo da teže kliničke slike kod odraslih mogu imati i veze s tim koliku smo količinu virusa unijeli.

Također, polovina djece koja obole od COVID-a nemaju temperaturu kao prvi simptom, pa stručnjaci upozoravaju da mjerenje tjelesne temperature na ulazu u školu neće biti pouzdan “alat” za utvrđivanje potencijalno zaraženih. Stručnjaci sugeriraju da se stoga mora ozbiljno posvetiti strategijama kao što su distanca, maska, testiranje i učenje na daljinu.

“Bez ovih jasno utvrđenih mjera, djeca bi mogla postati superprenosioci virusa te ugroziti odrasle koji, uz ovu količinu virusa, možda mogu razviti ozbiljnu bolest”, navode autori studije.

Dodaju da u siromašnim zajednicama, gdje više generacija živi zajedno, u skučenom prostoru, ovakav prijenos virusa može biti smrtonosan prenosi RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79