Djeca iz BiH u Italiji: Roditelji traže da se prebace u Bosnu i Hercegovinu

Grupa djece iz Bosne i Hercegovine zadesila se u Italiji u vrijeme izbijanja pandemije koronaviursa, saopćili su danas iz Kriznog štaba RS. Kako su naveli, radi se o 22 talentiranih sportista, među kojima su i maloljetnici.

– U pitanju su djeca, talentirani košarkaši, koji su preko jedne agencije iz Srbije otišli u Italiju kako bi se tamo nastavili školovati, usavršavati u sportu. Riječ je o 16 lica iz RS i šest iz Federacije BiH. Od ovih 16 imamo 10 maloljetnih lica, a iz Federacije imamo jedno maloljetno lice – rekla je Sonja Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta RS.

Iz Kriznog štaba RS zatražili su reakciju Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva civilnih poslova BiH da poduzu mjere kako bi djeca došla svojim kućama.

– Djeca su od prvog dana u izolaciji, na sigurnom su, imaju obezbijeđen smještaj i hranu i trenutno su dobro – istakli su iz Kriznog štaba RS.

Đorđe Popović, ministar saobraćaja RS, rekao je da se prijevoz unutar BiH odvija bez ograničenja. Usvojen je obrazac potvrde o angažiranju vozača čim je podrobnije definirano ponašanje vozača po pitanju izolacije.

– Štab za vanredne situacije usvojio je zaključak kojim traži od UIOBiH da se osigura rad carine i pratećih inspekcija svih 24 sata na graničnim prijelazima koji su najkritičniji u ovom trenutku. Također, Ministarstvo saobraćaja je interveniralo na izmjeni zaključka o kretanju tokom policijskog sata za domaće i strane prijevoznike – rekao je Popović.

Tim za pregovore

Predloženo je da se na državnom nivou formira tim za pregovore sa susjednim zemljama radi ubrzanja protoka neophodnih za odvijanje kako proizvodnog procesa tako i uopće života.

– Ono što čini probleme jesu dugotrajna zadržavanja na granicama, naročito na granici prema Hrvatskoj, zatim čekanje na formiranje konvoja i drugi prateći problemi. Dešava se da određene operacije traju i nekoliko desetina sati duže – rekao je Popović.

Web-stranica

Štab za vanredne situacije RS obavijestio je da je od danas dostupna i web-stranica na kojoj su objedinjene sve informacije o koronavirusu u tom bh. entitetu.

Istaknuto je da će svakog dana u 15 sati biti objavljivana imena osoba koje krše samoizolaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79