Djeca na čekanju: Hoće li oboljeli od dijabetesa dobiti senzore do kraja godine?

Udruga Insula je jedan od organizatora ranije pokrenute Inicijative kojom se traži osiguranje senzora na teret zdravstvenog fonda i bolju kvalitetu života djece.

”Za Udrugu Insula uspjeh bi bio da do kraja godine imamo registrirane senzore za kontinuirano mjerenje šećera na našem tržištu”, rekao je to za Bljesak.info Mislav Stapić, predsjednik Udruge dijabetičara HNŽ komentirajući odluku Vlade FBiH kojom je odbila inicijativu roditelja djece oboljele od dijabetesa.

Naime, Insula je, jedan od organizatora ranije pokrenute Inicijative kojom se traži osiguranje senzora na teret zdravstvenog fonda i bolju kvalitetu života djece. Vlada FBiH je inicijativu odbila uz obrazloženje kako tražena pomagala nisu registrirana u Agenciji za lijekove BiH i ne postoji firma u BiH koja bi taj proces mogla pokrenuti. Dobre povratne informacije ”Maksimalno smo uključeni u ovu inicijativu te smo u posljednje vrijeme intenzivno radili i s farmaceutskim kompanijama da vidimo koje su mogućnosti za registracijom nekog od senzora, i imamo dosta dobre povratne informacije”, govori Stapić za Bljesak.info. Članovi ove Udruge su prije mjesec i pol dana imali i sastanak s čelnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, te su dobili obećanje kako će u trenutku kad u našoj zemlji bude registriran prvi senzor, oni biti uvršteni na listu pomagala za djecu do 18 godina.

Iz ove Udruge mišljenja su kako će, zbog kompliciranih zakona, najviše čekati ipak na Agenciju. Predsjednik Udruge – Djeca na čekanju: Hoće li oboljeli od dijabetesa dobiti senzore do kraja godine?

Predsjednik Udruge ‘INSULA’ Mislav Stapić ”Agencija mora imati potpunu dokumentaciju te trenutno čekaju jedan dokument, obzirom da su prije pola godine promijenila svoja pravila, te je sada prilikom registracije potrebno imati kodove za svaki dio tog uređaja koji se odobrava. Najveći dio ove priče biti će upravo na njima jer rade dosta usporeno”, objašnjava predsjednik Insule te ističe kako, nakon što senzori budu registrirani, oni kreću u ponovne pregovore sa Zavodom koji će, računajući na ranije dana obećanja, u suradnji s Vladom HNŽ senzore odobriti.

U HNŽ oko 80 djece U Federaciji BiH je registrirano oko 1000 djece oboljele od dijabetesa dok je na razini HNŽ ta brojka od 80 do 100 djece. Dovođenje senzora za kontinuirao mjerenja šećera na naše tržište, za djecu bi značilo manje uboda i boli, dok bi roditelji imali veću kontrolu nad vrijednostima, što je izuzetno bitno obzirom da se kod djece vrijednosti šećera konstantno mijenjaju.

”Senzori za kontinuirano mjerenje šećera su obično u obliku novčića od dvije KM, i stavljaju se potkožno na nadlakticu ili u neko debelo meso. Razlika je da mjeri šećer kontinuirano iz međustanične tekućine, ne iz krvi. Imate senzor ili svoj telefon za koji se skine aplikacija i putem bluetootha učitavate mjerenja na vaš telefon ili senzor”, objašnjava Stapić način na koji funkcionira ovakav senzor i naglašava kako je velika prednost jer se ‘možete skenirati više puta’. Cijena jednog ovakvog senzora jeste 60 eura, s tim da traje 14 dana, nakon čega se gasi i ne može više učitavati vrijednosti šećer, te je potrebno aplicirati novi senzor.

 

Nusret Imamović, radikalni vehabijski vođa iz Maoče, učestvuje u borbama za Tripoli

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79