Djeca pala kao pokošena, sedmoro djece u Srbiji iz istog vrtića odvedeno u bolnicu

Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Užice trenutno se na liječenju nalazi sedmoro mališana – polaznika jednog privatnog vrtića – koji imaju tegobe u vidu proliva, povraćanja, malaksalosti i povišene temperature.

Četvoro njih primljeno je na liječenje u nedjelju, isto toliko juče, s tim što je jedno otpušteno na kućno liječenje. Uzrok njihovih zdravstvenih problema, rekla je za „Blic“ dr Dara Božović, načelnica Dječjeg odjeljenja, je crevna infekcija, a čime je izazvana znaće se kada budu završene sve analize.

– Sva djeca su iz istog privatnog vrtića, uzrasta su od 13 mjeseci do tri godine, i primljena su sa težom kliničkom slikom, ali njihovo stanje je danas mnogo bolje, niko nije životno ugrožen. I prošle nedjelje smo imali povećan broj pacijenata sa crevnim problemima, među kojima ima i djece koja ne idu u taj vrtić i koja su starija. Oporavak ide svojim tokom, djeca se osjećaju bolje, ali još uvijek nisu za otpust – kaže dr Božović.

Svi mališani su testirani na kovid-19, s tim što su antigenski testovi bili negativni, a rezultati PCR-a se čekaju. Po riječima načelnice dječjeg odjeljenja nešto od nalaza je stiglo, nešto se očekuje, a danas će biti urađena detekcija stolice na viruse.

Sanitarna i veterinarska inspekcija, kao i Zavod za javno zdravlje, juče su u obišli privatni vrtić i izvršili nadzor, a neki rezultati ove kontrole mogli bi biti poznati i danas.

U Predškolskoj ustanovi Užice kažu da nije prijavljeno da iko od 2.100 njihovih polaznika ima tegobe poput onih zbog kojih su hospitalizovana djece iz privatnog vrtića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79