Djeca u Sarajevu dobili još tri neradna dana ove godine!

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo danas je odlučilo da će petak, 26. novembar, biti nenastavni dan, odnosno neradni za škole. Osim toga, danas je odlučeno i da 28. februar 2022. i 3. maj iduće godine budu nenastavni dani. Ovo je izazvalo negodovanje kod većeg broja roditelja.

Izmijenjenom odlukom o školskom kalendaru, koju potpisuje ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, propisano je i kako će se ova tri “iznenadna” nenastavna dana nadoknađivati.

Završni razredi srednje škole, umjesto 29. aprila 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 5. maja. Učenici 1. i 9. razreda osnovne škole, umjesto 30.maja 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 2. juna, a ostali razredi umjesto 6. juna 2022. godine, nastavnu godinu završavaju 9. juna.

– Kako bi se realizirao predviđeni nastavni plan, za tri nastavna dana raspored sati će se odvijati na sljedeći način:

u srijedu, 8.12.2021. godine, nastava se realizuje po rasporedu od petka,
u srijedu, 2.03. 2022. godine, nastava se realizuje po rasporedu od utorka (već predviđeno u postojećem Školskom kalendaru),
u četvrtak, 05.05.2022. godine, nastava se realizuje po rasporedu od ponedjeljka – dio je odluke.

Ova izmijenjena odluka izazvala je reakcije dijela roditelja. Na društvenim mrežama su postavljali pitanja po kojem osnovu je odlučeno da je 26. novembar nenastavni dan, te su tražili odgovore s obzirom na to da su javne ustanove u službi građana.

Neki od njih su, kako navode, slali e-mail Ministarstvu odgoja i obrazovanja KS, ali odgovor nisu dobili. Za ovu odluku smatraju da je bez zakonskog osnova.

– Ministarstvo ne postoji da uspunjava želje roditelja i krši zakone – bio je jedan od komentara na društvenim mrežama.

Mnogi od roditelja ne znaju gdje će s djecom u petak jer je to radni dan, što je saopćeno danas i iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH. Neradni dan je četvrtak, 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i nije “pao” u nedjelju da bi se prenio na idući dan, kako to zakon propisuje. Isto tako, 1. mart iduće godine neće biti u nedjelju da bi se prenio na ponedjeljak, već “pada” u utorak.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79