Djeca za volanom dovode u opasnost sve oko sebe

Policajci tokom saobraćajnih kontrola sve češće zaustavljaju automobile za čijim su volanom maloljetnici. Stručnjaci za to najviše krive roditelje koji, stavljajući ključeve od vozila u ruke svoje djece, ne razmišljaju da dovode u opasnost ne samo njih nego i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Nedovoljno iskustvo

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja Republike Srpske, pojasnio je koliko je uloga škole i svih drugih obrazovnih institucija važna kako bi se maloljetnicima „približila“ ozbiljnost situacije. Ali, Radović naglašava da su roditelji ipak tu najbitnija karika u lancu i njihov odnos s djecom.

loading...

– U našoj zemlji događa se da osoba koja nije stekla apsolutno nikakva znanja o saobraćajnim pravilima učestvuje u saobraćaju. Maloljetnici od 14 godina već mogu voziti moped, jer naš zakon to dozvoljava. Potom kada izađe na ulicu, razvijaju velike brzine, a realno nisu prošli čak ni teoretsku obuku, da ne govorimo o praksi – rekao je Radović.

On je naglasio da su maloljetnici za volanom opasnost kako za sebe tako i za druge.

Neiskustvo mladih za volanom čest je uzročnik nesreća

– Oni učestvuju u saobraćaju, a ne znaju pravila. Vještinu upravljanja stekli su onako usput, posuđujući auto od roditelja, a nisu prošli obuku ni teoretski ni praktično. Isto kao da skočite s broda, a ne znate da plivate i nadate se da ćete proplivati usput – kazao je Radović.

Ovaj stručnjak kaže da su to godine kada mladi ljudi nemaju dovoljno životnog iskustva, već samo želju za dokazivanjem pred vršnjacima.

– Roditelji, ključ je u vašim rukama, jer ne može niko više brinuti i voljeti dijete od roditelja. Djeca precjenjuju svoje mogućnosti i sposobnosti. Misle da mogu brže voziti, pretjecati, rade nešto za šta im zasigurno nedostaje iskustvo – pojašnjava naš sagovornik.

Nisu informirani

Velika je mana, kaže Radović, to što roditelji često nisu informirani kako da pomognu i usmjere djecu u ovim situacijama.

– U suštini, to je samo nedostatak kontrole. Prvi ključ koji dijete dobije je ključ od porodičnog auta. Roditelji moraju više raditi s djecom. Kada se odluče da im dijete polaže vozački, savjetujem svakom roditelju da se aktivno uključi u to, kako bi njihovo dijete zaista naučilo voziti kako treba. Svjesni smo šta se dešava kada auto date grupi tinejdžera. Popije se, vozi se brzo, muzika se pojačava… – navodi Radović.

Dječak Renaultom sletio s ceste, saputnik poginuo

Sedamnaestogodišnji V. D. iz Banje Luke u maju 2017. preminuo je od povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na regionalnom putu u Glamočanima kod Laktaša.

Nesreća se dogodila u kada je 13-godišnjak sjeo za volan Renaulta Laguna, sletio s puta i zabio se u stub ulične rasvjete. Tada su, osim njih dvojice, teške povrede zadobili i Dubravko Zelenika (43) i Danijel Drča (19). Poslije nesreće svi su bili prevezeni u Univerzitetsko-klinički centar u Banjoj Luci, ali je 17-godišnjak podlegao.

Maloljetnik izazvao nesreću pa pobjegao

Zvornički policajci u junu prošle godine pronašli su sedamnaestogodišnjaka koji je na lokalnom putu u mjestu Branjevo učestvovao u saobraćajnoj nesreći upravljajući Passatom. Tada je oštećen Golf koji je vozio M. N. Nakon nesreće, sedamnaestogodišnjak je pobjegao vozilom, ali su ga policajci pronašli prenosi Avaz.

Komentari