Djeca za volanom dovode u opasnost sve oko sebe

Policajci tokom saobraćajnih kontrola sve češće zaustavljaju automobile za čijim su volanom maloljetnici. Stručnjaci za to najviše krive roditelje koji, stavljajući ključeve od vozila u ruke svoje djece, ne razmišljaju da dovode u opasnost ne samo njih nego i sve ostale učesnike u saobraćaju.

Nedovoljno iskustvo

Milija Radović, direktor Agencije za sigurnost saobraćaja Republike Srpske, pojasnio je koliko je uloga škole i svih drugih obrazovnih institucija važna kako bi se maloljetnicima „približila“ ozbiljnost situacije. Ali, Radović naglašava da su roditelji ipak tu najbitnija karika u lancu i njihov odnos s djecom.

– U našoj zemlji događa se da osoba koja nije stekla apsolutno nikakva znanja o saobraćajnim pravilima učestvuje u saobraćaju. Maloljetnici od 14 godina već mogu voziti moped, jer naš zakon to dozvoljava. Potom kada izađe na ulicu, razvijaju velike brzine, a realno nisu prošli čak ni teoretsku obuku, da ne govorimo o praksi – rekao je Radović.

On je naglasio da su maloljetnici za volanom opasnost kako za sebe tako i za druge.

Neiskustvo mladih za volanom čest je uzročnik nesreća

– Oni učestvuju u saobraćaju, a ne znaju pravila. Vještinu upravljanja stekli su onako usput, posuđujući auto od roditelja, a nisu prošli obuku ni teoretski ni praktično. Isto kao da skočite s broda, a ne znate da plivate i nadate se da ćete proplivati usput – kazao je Radović.

Ovaj stručnjak kaže da su to godine kada mladi ljudi nemaju dovoljno životnog iskustva, već samo želju za dokazivanjem pred vršnjacima.

– Roditelji, ključ je u vašim rukama, jer ne može niko više brinuti i voljeti dijete od roditelja. Djeca precjenjuju svoje mogućnosti i sposobnosti. Misle da mogu brže voziti, pretjecati, rade nešto za šta im zasigurno nedostaje iskustvo – pojašnjava naš sagovornik.

Nisu informirani

Velika je mana, kaže Radović, to što roditelji često nisu informirani kako da pomognu i usmjere djecu u ovim situacijama.

– U suštini, to je samo nedostatak kontrole. Prvi ključ koji dijete dobije je ključ od porodičnog auta. Roditelji moraju više raditi s djecom. Kada se odluče da im dijete polaže vozački, savjetujem svakom roditelju da se aktivno uključi u to, kako bi njihovo dijete zaista naučilo voziti kako treba. Svjesni smo šta se dešava kada auto date grupi tinejdžera. Popije se, vozi se brzo, muzika se pojačava… – navodi Radović.

Dječak Renaultom sletio s ceste, saputnik poginuo

Sedamnaestogodišnji V. D. iz Banje Luke u maju 2017. preminuo je od povreda koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na regionalnom putu u Glamočanima kod Laktaša.

Nesreća se dogodila u kada je 13-godišnjak sjeo za volan Renaulta Laguna, sletio s puta i zabio se u stub ulične rasvjete. Tada su, osim njih dvojice, teške povrede zadobili i Dubravko Zelenika (43) i Danijel Drča (19). Poslije nesreće svi su bili prevezeni u Univerzitetsko-klinički centar u Banjoj Luci, ali je 17-godišnjak podlegao.

Maloljetnik izazvao nesreću pa pobjegao

Zvornički policajci u junu prošle godine pronašli su sedamnaestogodišnjaka koji je na lokalnom putu u mjestu Branjevo učestvovao u saobraćajnoj nesreći upravljajući Passatom. Tada je oštećen Golf koji je vozio M. N. Nakon nesreće, sedamnaestogodišnjak je pobjegao vozilom, ali su ga policajci pronašli prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79