Dječak Harun dobio dijagnozu u Mariboru: Nije Touretteov sindrov nego težak oblik epilepsije, porodica treba pomoć za liječenje

Četrnaestogodišnji Harun Nezić iz Zenice učenik je 9. razreda, ali zbog velikih zdravstvenih problema ne može nastaviti školovanje. Nakon što mu je u Beču dijagnosticirana epilepsija G300 i Turetov sindrom, nedavna genetska analiza rađena u Mariboru pokazala je da se radi o komplikovanom obliku epilepsije.

– U Mariboru nisu rekli da je to Touret. Ove nevoljne pokrete, udaranje, padanja i kočenja su pripisali epilepsiji pod nekim šiframa. Težak oblik i rijedak, navodi Harunova majka Aida Nezić.

Ona dodaje da je analizama i kod nje dijagnosticirana epilesija, iako nikada nije imala napad.

Harun već duže vrijeme ima strahovite tikove zbog kojih nije u mogućnosti da vodi normalan život. Roditelji ovog dječaka su očajni i iscrpljeni u svakom smislu – fizički i finansijski. I put za Maribor kao i nalaz genetske analize finansirali su humani ljudi iz naše zemlje, te Bosnaci i Hercegovci koji žive i rade u inostranstvu.

Majka Aida je na tome neizmjerno zahvalna. No, kako bi bio u stanju normalno da živi, pohađa školu i ostatak djetinjstva provodi zajedno sa vršnjacima ovoj porodici će trebati naša pomoć. Liječenje tek treba da počne.

– Nalaze genetske analize iz Maribora su uputili u Ljubljanu prof. doktoru pedijatru neurologu Davidu Neubaueru radi dodatnih pretraga i početka liječenja. Ove sedmice bi trebali dobiti termin pregleda u Ljubljani, navodi Aida.

Harun ima pojačane opsesivno-kompulsivne radnje zbog kojih ima i probleme sa kičmom, jer je konstantno u polupogurenom stavu. Njegovo liječenje hitno treba da počne, ali roditelji više nemaju sredstava.

Svi oni koji su u mogućnosti ovoj porodici i dječaku Harunu mogu pomoći uplatom novčanih sredstava na broj računa koji prilažemo u nastavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79