Dječak i djevojčica iz AUTOBUSA SMRTI se bore za život, još 13 pacijenata na intenzivnoj njezi

Dvoje šesnaestogodišnjaka, dječak i djevojčica, koji su se jutros nalazili u autobusu kada ih je udario voz, još se bore za život. Direktor Centra za anesteziologiju i reanimaciju, prof. dr Radmilo Janković, kaže za Blic da je stanje djevojčice kritično i da se nalazi na aparatu za ventilaciju, poslije operacije, dok je kritično stanje i njenog vršnjaka.

Prema riječima dr Jankovića, ovo je najmasovnije zbrinjavanje, vjerovatno posle bombarodvanja.

– Trenutno imamo 13 pacijenata, niko se trenutno ne nalazi  u operacionaj sali. Imamo dvoje pacijenata sa teškim povredama mozga i kičmene moždine, jedna od njih je djevojčica od 16 godina koja se nalazi na mehaničkoj ventilaciji sa prijetećim edemom mozga i hematomom. Ona je danas operisana, od strane neurohiruške ekipe i njeno stanje je najteže i najozbiljnije. Imamo i šesnestogodišnjeg dječka koji se nalazi na b2 odsjeku, gdje se nalaze neurohiruški pacijenti, on nije operisan ali ima povredu c7 pršljena i njegovo stanje se prati, još diše zadovoljavajuće – objašnjava dr Janković.

Kada je jutros u 7.30 stigla prva informacija uz Hitne medicinske pomoći da veliki broj povrijeđenih iz saobraćajne nesreće dolazi u Urgentni centar, ljekari su prekunuli sastanak i oformili ekipe, a zatim je ubrzo stiglo 30 povrijeđenih, od kojih je dvoje preminulo tokom operacije.

– Prekinuli smo jutarnji sastanak, odmah sve ekipe, anestetčari i sestre, anestiziolozi su se sjurili dole. Što se tiče životno ugroženih bilo je ukupno 15 ili 16. Trenutno se u Intenzivnoj njezi Klinike za anestiziologiju nalazi 13 pacijenata, dvoje je tokom hiruške intervencije nažalost preminulo, oni su bili sa najtežim povredama, imali su povrede i krvarenje iz unutrašnjih organa, imali su povrede magistralnih krvnih sudiva, uglavnom zbog preloma drugih kostiju, to su masovna krvarenja. Vjerovatno su dosta krvi izgubili tokom transporta. Dodatno smo imali još tri huruškle intervenicje, ti pacijenti su stabilno i nalaze se u jedinici intenzivne nege – kaže dr Janković za Blic.

 

Ostali pacijenti raspoređeni su na odjeljenjima intenzivne njege, uglavnom su u pitanju kontuzije pluća, povrede i prelomi rebara, ima dosta pacijenata sa povredama karlice.

– Još jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji, ali njegovo stanje je stabilno, ne očekujemo neka akutna pogoršanja. Petoro pacijenata je primljeno na Dječju hurušku kliniku oni su lakše povrijeđeni i tamo su hospitalizovani. Ukupno smo imali 13 djece, osmoro je trenutno na intezivnoj nezi. Uspjeli smo da se izborimo sa velikim izazovom, ovo je najmasovnije zbrinjavanje poslije bombardovanja kada je u jednom trenutku primljen veliki broj pacijenata – zaključuje dr Janković.

Tokom današnjeg dana drugovi povrijeđenih srednjoškolaca čekali su nestrpljivo informacije o svojim povrijeđenim drugarima. Rodbina povrijeđenih ispričala je novinarima da su u autobusu svi vikali vozaču: “Ide voz, ide voz”, ali je on navodno samo dao gas, kada se i dogodila strašna tragedija, u kojoj je petoro izgubilo život.

Na putnom prelazu kod Niša gde se dogodila teška nesreća, bila je ispravna željeznička infrastruktura, prelaz očišćen, a mašinovođa je išao propisanom brzinom, tako da za sada sve ukazuje da je u pitanju bio ljudski faktor vozača autobusa, tvrde direktori nadležnih železničkih preduzeća.

Uzrok nesreće u ovom trenutku nije poznat, ali zna se da na pružnom prelazu nije postojala rampa.

Iz “Niš ekspresa”, čiji je udareni autobus, danas su rekli da su više puta tražili da se taj prelaz obezbijedi rampom, a to su tražili i mještani, koji su veoma ogorčeni na Željeznice.

Iz “Infrastruktura železnica Srbije” tvrde da je prelaz bio obezbjeđen po propisima. Dodaju i da je petina pružnih prelaza u Srbiji obilježena branicima, a da ovaj na kome se jutros dogodila nesreća nije jedan od njih, i tvrde da je to “u potpunosti u skladu sa saobraćajnim propisima”.

– Pružni prelaz je bio obezbjeđen znacima vertikalne drumske signalizacije, Andrejinim krstom i znakom STOP. Nije predviđeno da na njemu bude rampa, i to je u skladu sa saobraćajnim propisima – rekli su iz “Infrastrukture”.

 

Crna-Hronika.info

JEZIVI SNIMCI NESREĆE: Autobus prepolovljen, voz iskočio iz šina, vatrogasci pomerali vozila da provere da nema JOŠ MRTVIH

Gepostet von Crna Hronika Srbija am Freitag, 21. Dezember 2018

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments