Dječak Ibrahim Babić (4) poginuo u kampu u Siriji

Dječaka Ibrahima Babića u kampu Al-Hol u Siriji, zatvorenom šatorskom naselju u kojem su smještene porodice osumnjičenih militanata ISIS-a, krajem novembra udarila je cisterna s gorivom, nakon čega je preminuo.

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) informaciju o smrti dječaka potvrdili su iz centra za informiranje Rojava, nezavisne organizacije sa sjedištem u sjeveroistočnoj Siriji, koja ima uvid u situaciju u kampovima.

Četverogodišnji Ibrahim s majkom, porijeklom iz Indonezije, u Al-Holu je boravio otkako je 2019. ISIS teritorijalno poražen.

Dječakov otac Edvin Babić iz Sarajeva jedan je od uhapšenih u martu 2019. godine, u Baguzu, posljednjem uporištu militantne grupe.

Tada su osumnjičeni militanti i njihove porodice uhapšeni ili su se sami predali snagama Kurda i međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a. Muškarci su odvedeni u zatvore, a žene i djeca u nekoliko kampova, od kojih je najveći Al-Hol u pokrajini Hasaka.

U Al-Holu trenutno živi 60.000 osoba iz skoro 60 zemalja svijeta. Osim porodica osumnjičenih militanata, u kampu žive i izbjeglice i raseljene osobe. Među njima su i državljanke BiH s djecom.

Radio Slobodna Evropa ima podatke o oko stotinu osoba, od čega je najveći broj djece. Procjene su da je iz BiH u Siriju i Irak otišlo 360 osoba. Nije poznato koliko je djece, čiji su roditelji bh. državljani, rođeno u ovim zemljama.

Smrti djece u Al-Holu
U prvih devet mjeseci 2021. godine, u prenapučenom, neuvjetnom kampu umrlo je više od 60 djece.

Prema informacijama međunarodne organizacije za zaštitu djece Save the Children, ovi brojevi upućuju da je svake sedmice umrlo dvoje djece od različitih uzroka.

Organizacija je, također, objavila da samo 40 posto djece ima bilo kakav vid obrazovanja, a godine traumatskih iskustava utjecale su na njihovo mentalno zdravlje.

Save the Chlidren je pozvao vlade zemalja da djeca budu repatrirana i “da ne dočekaju još jednu zimu u kampovima”.

Apel je uputila i organizacija Amnesty International, krajem novembra. Zatraženo je od vlada zemalja da repatriraju 27.000 djece držane u teškim uvjetima na sjeveroistoku Sirije.

“Desetine hiljada djece iz Sirije, Iraka i više od 60 drugih zemalja prepušteni su jadu, traumi i smrti jednostavno zato što njihove vlade odbijaju preuzeti svoje odgovornosti i vratiti tu djecu u sigurno i sigurno okruženje”, rekla je Diana Semaan, istraživačica Amnesty Internationala za Siriju.

Opširnije na portalu RSE.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79