Dječaka “pokupio” automobil ispred škole, osiguravajuća kuća mu isplatila cijelih 8 KM

Zvonko Krtalić iz Mostara ostao je zaprepašten nakon što ga je Central osiguranje obavijestilo da će mu sinu Peri biti isplaćeno svega osam maraka odštete nakon što ga je udarilo vozilo ispred škole.

Ističe da Osnovna škola Bartola Kašića u mostarskom naselju Rodoč, koju pohađa Pero već tri godine, ima ugovor s Central osiguranjem, te da je na prijedlog škole i zatražio odštetu, a na kraju je, po njegovim riječima, ponižen obeštećenjem.

Nesreća se desila 11. oktobra, a dječak i dan-danas osjeća posljedice. Zvonko se prisjeća tog nemilog dana. Dok je bio u mostarskoj bolnici na dijalizi dobio je poziv od poznanika, koji se interesovao o stanju njegovog sina. Zaprepašten onim što čuje, pozvao je suprugu pa sina, no odgovora nije bilo. Znao je kaže, da se nešto dešava, a on nemoćan prikopčan na aparat, ništa nije mogao učiniti. Od komšije saznaje da je Pero odvezen vozilom Hitne pomoći. Zahvaljujući sestri s odjela saznaje da mu je sin odvezen na Centar urgentne medicine Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, da ima potres mozga i da će morati ostati dan do dva u bolnici na pretragama.

– Kada su me isključili s dijalize došao sam do njega. Bio je prestravljen, a supruga nije progovarala jer joj se nesreća desila pred očima. Dovezla je sina do škole i čekala u vozilu da pređe cestu. Kada je krenuo, stvorila se kolona vozila iz smjera Jasenica prema Mostaru, a u drugoj traci za Rodoč, vozila su išla nesmetano, no on nije shvatio, mislio je da i oni stoje u zastoju i krenuo da pređe. U tom momentu je naletjelo auto i pokupilo ga i bacilo na šoferšajbu – priča Zvonko vidno potresen. Ističe kako mu je ruksak spasio život.

– Kada je sa šoferšajbe pao na tlo, dočekao se na ruksak na leđima. Da nije bilo ruksaka, ko zna šta bi bilo. Hvala Bogu – dodaje Zvonko.

Rađene su mu potrebne pretrage, a u nalazu mu je upisano da ima nagnječenje u području abdomena, prednjeg dijela glave te lijeve ruke i noge, piše Faktor.

Naglašava da je očigledno da mu je, osiguravajuća kuća u odštetu uvrstila samo najsitnije troškove, ne računajući ostale rashode te štetu i strah koju je pretrpio.

– Udarac je bio jak i stravičan. Dijete je i toliko u strahu da sam ne smije prijeći ulicu. Stalno ga neko od nas ukućana odvozi i vraća iz škole. Boji se izaći na ulicu da se igra s djecom – priča Zvonko.

Tvrdi da mu tih osam maraka ne treba, te da će ih pokloniti školi kao donaciju, “neka naplate oni ikada su takav ugovor sklopili”. Pita se šta je trebalo da mu se sinu desi, da pređe preko njega vozilo, da dobije možda 100 maraka.

Kaže da je odgovor na odštetni zahtjev dobio nakon dvije sedmice, i onim što je pročitao je, blago rečeno, šokiran.

-Kada sam otvorio kovertu i vidio koliki iznos mu je propisan, nisam mogao da vjerujem. Cifra od osam maraka je smiješna i ponižavajuća- naglašava ovaj Mostarac.

Iz Central osiguranja u obrazloženju tvrde da je obrada ovog odštetnog zahtjeva urađena u skladu sa nalazom i mišljenjem medicinske struke primjenom općih uvjeta za osiguranje lica od posljedica nesretnog slučaja i tabele za određivanje procenta invaliditeta.

Dodaju da, dijagnoza, laboratorijski nalaz i radiološka obrada isključuje postojanje znakova koštane traume, da je primljen na odjel radi opservacije, te otpušten drugi dan uz uputstva za mirovanje. U konkretnom slučaju, dodaju, kod oštećenog nije nastupio trajni invaliditet kao posljedica nesretnog slučaja.

– U skladu sa tablicom za određivanje postotka trajnog invaliditeta kao posljedice nesretnog slučaja, trajni invaliditet se ne određuje za nagnječenja koštano mišićnih struktura. Obračunata naknada od osam maraka odnosi se na dnevnu naknadu za liječenje u bolnici (1 dan), a prema ugovorenoj osiguranoj svoti na polici za navedeni rizik. Subjektivne tegobe u smislu smanjenja motorne snage mišića, bolova i otoka na mjestu povrede ne uzimaju se u obzir prilikom ocjene postotka eventualnog invaliditeta – ističu iz osiguravajuće kuće.

Inače, u njihovom dopisu koji su poslali Zvonki naveli su da mu je otvorena mogućnost da uloži prigovor ako smatra da je njegovo pravo na nadoknadu štete povrijeđeno. Prigovor će Zvonko svakako uložiti.

(Hayat / Foto: Faktor)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79