Djedica prevozio unuke i heroin u automobilu: Duguje 2,7 miliona maraka poreza i plate za 60 radnika!

Ne bi bilo iznenađujuće da dotični u svoju odbranu navede kako je heroin švercovao kako bi isplatio dug državi i potraživanja prevarenih radnika.

Piše: Amarildo Gutić

„Djed preko granice prevozio troje unuka i kilogram heroina“, glasio je novinski naslov koji je na prvo čitanje djelovao gotovo humoristično.

Navedenog “djeda” uhapsila je policija Hrvatske na graničnom prelazu Vinjani Gornji, dok je ulazio u ovu državu iz Bosne i Hercegovine. U početku se branio da mu je neko podmetnuo drogu dok mu je vozilo bilo u servisu. No, kako saznaje Žurnal, pretres njegovog vozila nije bio slučajan i produkt je prethodnog praćenja njegovih “aktivnosti”.

pronađena droga (foto: PU splitsko-dalmatinska)

Hrvatska je policija objavila tek inicijale i godine uhapšenog, I.G. (69) sa prebivalištem u Zagrebu. Žurnal je iz više pouzdanih izvora, uključujući i policijske, identificirao tu osobu, ispostaviće se “junaka” nekih naših tekstova.

Riječ je o Ivici Galiću, bivšem vlasniku firme “Ga-Gi” Grude i poreznom dužniku 1,8 miliona maraka, a sa kamatama taj dug je 2018. godine dosegao 2,7 miliona maraka. Naredne 2019. godine firma je nestala sa liste dužnika jer je Porezna uprava FBiH dugove proglasila nenaplativima!

Ivica Galić je nakon umirovljenja otišao da živi u Hrvatskoj. Pored poreza ostao je dužan plaće i doprinose za 60 radnika. “Sirotom umirovljeniku” naredne 2020. godine carinski dug nepoznate vrijednosti oprašta i Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) BiH.

No, prava je istina da umirovljenik Galić itekako posjeduje vrijednu imovinu i u BiH i u Hrvatskoj, kuće, stanove, poslovne prostore i luksuzna vozila. Jedna od kuća je u neposrednoj blizini njegove bivše firme “Amagal Grude”.

Prije nego što će ga Porezna uprava i UIO proglasiti “sirotanom” Galić je posjedovao “Amagal Grude” odnosno privatni carinski terminal, a angažman je svojevremeno sklopio sa – UIO kojoj je dugovao kao vlasnik firme Ga-Gi benz!?

Zvanično, prema podacima Finansijsko-informatičke agencije Amagal je za posljednjih 8 godina imao ukupno oko 5 miliona sveobuhvatne dobiti!

izvor: akta.ba

No, Ivica Galić je vlasništvo prvo prebacio na izvjesnog Darija Pejića, a potom je kao vlasnik Amagala upisan Ante, sin Ivice Galića.

Suština je u ovome: bez obzira na navodno gašenje firme “Ga-Gi”, Ivica Galić kao vlasnik ostaje poreski dužnik.  No dvojac iz SDA-HDZ koji rukovodi Poreznom upravom FBiH Šerif Isović i Slobodan Vukoja dobro sarađuje kada treba zaštiti tim strankama lojalne tajkune, čitaj prevarante. Kažu da im zakon ne dozvoljava objavu podataka o onima čiji su dugovi otpisani jer je to porezna tajna!? Uzgred, Vukoja je kao i Galić iz Gruda, gdje je izgradio velelepnu kuću.

Znajući do koje mjere ide drskost kada treba utajiti profit, a pri tome sebe prikazati kao žrtvu, ne bi bilo iznenađujuće da “djed Galić” u svoju odbranu navede kako je heroin švercovao da bi isplatio porezni dug i potraživanja radnika. E to bi bio pravi humoristični medijski naslov piše Žurnal

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79