Djevojčica zanijemila kraj plakata na kojem su slike njezinih ubijenih prijatelja: ‘Pa to sam ja!‘

Prišla je polako, uplakana, pognute glave, s cvijetom u ruci. Zastala je ispred plakata kojeg je netko ostavio ispred beogradske škole tuge i očaja. U kojoj je i sama dan ranije proživjela i, srećom, preživjela minute užasa u kojima je zauvijek izgubila svoje školske prijatelje.

Zagledala se u plakat na kojem je velikim slovima pisalo Živite!, a njega nalijepljene fotografije i inicijali osmero ubijenih školaraca i zaštitara Dragana Vlahovića. Pogledavala je jednu po jednu fotografiju opraštajući se sa svakom drugaricom i drugom ponaosob – A. D., M. A., B. A., A. B., D. V., A. Č., E. K., K. M., S. N.

Pogledavši zadnju fotografiju ispod koje je pisalo S. N., djevojčica je prvo nakratko zanijemila, a onda je zavapila.

– Pa, to sam ja na slici! To je moja slika iznad inicijala moje ubijene drugarice, rekla je naglas. Djevojčica koja pohađa 7./2 razred OŠ Vladislava Ribnikara i koja je preživjela masakr u učionici kojeg je napravio njezin razredni kolega K. K., naglas se upitala što da radi, prenosi Jutarnji.

– Skloni sliku, rekao joj je netko od okupljenih, a ona ga je pogledala i upitala: “Da je skinem?” Ponovio joj je isto i djevojčica je odlijepila fotografiju.

Teško je zamisliti šok i očaj kojeg je ovo, ionako traumatizirano, dijete u tom trenutku osjećalo. Ova scena samo je jedna od brojnih sekvenci koje smo u posljednja tri dana tuge i boli osjećali i doživljavali u Beogradu. Gradu koji nas je uvijek dočekivao i ispraćao s radošću i veseljem, uvijek pun života. No, ova tri dana osjetili smo i vidjeli samo očaj, bol i suze koje su kvasile beogradski asfalt. I petak je bio takav. Od ranoga jutra pred ‘‘Ribnikar‘‘ su stizale kolone ljudi, djece, mladih, starih…

Ulica kralja Milutina pretvorila se u ulicu cvijeća i svijeća, a asfalt je postao žut od silnih otopljenih voštanica kao nijemih svjedoka tragedije koja je pogodila Srbiju, ali i regiju. Koji nisu stigli još u potpunosti osvijestiti ni činjenicu o devetero naglo prekinutih života, a već je stigao novi šok s novim masovnim pokoljem i osmero mrtvih uslijed napada pomahnitalog 21-godišnjaka na području Mladenovca.

U razmaku od svega 40 sati ugašeni su, većinom mladi, životi 17 osoba, a ranjeno ih je 20 i to u krugu od 50-ak kilometara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79