Djevojčice preminule su jer u stanu nije postojalo uzemljenje

Sedmogodišnja M. V. i njena petogodišnja sestra M. V. iz Obrenovca preminule su prije tri dana usljed strajnog udara jer u stanu u kojem su živjele ne postoji uzemljenje, kaže za Blic kum nastradalih devojčica.

Upravo smo saznali iz Zavoda za sudsku medicinu da su djevojčice preminule jer u stanu nije bilo uzemljenja, samim tim strujni udar je bio koban za njih. Na njihovim tijelima postoji braon linija koja označava kuda je struja prošla – govori Aleksandar i dodaje da će se sahrana djevojčica održati sutra u 13 sati na Novom Groblju u Obrenovcu.

Aleksandar je takođe potvrdio za Blic da je kuću u kojoj trenutno živi baka poginulih djevojčica, sazidao Marijin stric, fudbaler Jovan Markoski, ali da Marija i djevojčice posljednjih godina nisu živjele tu.

– Poslije smrti Marijinog oca, Jovan se, kao njen stric, ponudio da sazida kuću Marijinoj majci i njenom bratu i sestri, što je i uradio. Kuća se nalazi u Zabrežju u Obrenovcu, u kojoj su prvobitno živjeli svi. Poslije je Marija dobila djecu, njena majka je čak potpisala u Socijalnoj službi da će čuvati svoje unuke kada njena kćerka bude odlazila na posao – objašnjava.

Međutim, kako kaže, baba se potom predomislila i “usred noći” je Mariju i njene kćerkice izbacila na ulicu.

– Ubrzo je odustala od toga, počela je da se žali kako su joj djeca bučna i nemirna, a onda je rekla da ne može da ih čuva jer se zaposlila. Ta žena, do danas nijednom nije otišla na posao. Tad ih je i izbacila na ulicu u trenutku kada su sve tri djevojčice imale temperaturu 42 – priča skrhani Aleksandar.

On je kratko rekao da će Marija i njena treća, trogodišnja kćerka, koja je u trenutku tragedije spavala u drugoj sobi, od sada živjeti kod njega. Dodao je i da će preuzeti starateljstvom nad trogodišnjom djevojčicom, kao i brigu o njihovoj majci.

– Išao sam u Centar za socijalni rad da potpišem molbu da preuzmem svu odgovornost za najmlađu djevojčicu na sebe. Marija i dijete će biti kod mene, ja ću se brinuti i starati o njima. Neću dozvoliti da djevojčica ode u hraniteljsku porodicu ili dom, jer ona ima nas – kaže on za Blic.
Kum piše peticiju za Mariju

Aleksandar je najavio peticiju za koju se nada da će spriječiti mogućnost podizanja krivične prijave protiv Marije, majke nastradalih djevojčica.

– Uskoro ću pokrenuti peticiju za koju se nadam da će spriječiti da Marija krivično odgovara, ali i pomoći ženama koje se nalaze u situaciji da su samohrane majke, a od države ne dobijaju skoro nikakvu pomoć. Ljudi treba da shvate da je i ona čovjek, ona je taj dan morala da ode na posao inače ne bi imala kako da nahrani djecu. Ne želim da se nešto desi njoj i djetetu – kaže on i dodaje da je Marija bila odgovorna majka i da se trudila, ali da je kobnog dana morala da ode na posao.

– Svako jutro je ustajala prije nego što sunce izađe i pješke vodila djecu u vrtić koji se nalazi nekih četiri kilometra od njene zgrade. Poslije toga je odlazila na posao u mjestu pored, Zvečki, koje je sedam kilometra udaljeno. Pješačila je kad nije bilo autobusa da bi sve stigla da uradi. Niko ne zna kakve je muke ona prolazila. I nadam se da niko nikad neće ovako nešto osjetiti. Djeca su bila više gladna nego sita i tako posljednjih pet godina. Ja sam dao sve od sebe, čuvao ih kao svoju džigericu i neću da dozvolim da se o Mariji pričaju i pišu loše stvari, jer je ona borac.

Iz Centra za socijalni rad u Beogradu za Blic navode da su upoznati sa slučajem ove porodice, kao i to da je Marija V. (24) upoznata šta je potrebno dostaviti od dokumentacije da bi ostvarila materijalnu podršku, ali da zahtjev, prije tragedije, nije podnosila, piše Blic.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79