Djevojčici sa srcem na desnoj strani pandemija onemogućila liječenje

Djevojčica Nazifa (14) iz dobojskog naselja Bukovičke Čivčije, koja je rođena sa srcem na desnoj strani, zbog koronavirusa ne može otići na redovnu kontrolu u Beograd. Osim ovog medicinskog fenomena, djevojčici su odmah po rođenju otkrivene i brojne druge anomalije, između ostalog, da joj nedostaje skoro cijelo desno plućno krilo i da će morati koristiti lijek “symbicort”, koji se može nabaviti samo u Srbiji i Hrvatskoj, a košta 50 eura.

Kako do lijeka

Prema riječima njenih roditelja, djevojčica je po rođenju odmah prebačena u Beograd na liječenje, gdje joj je spašen život. Potom je tamo svaka tri mjeseca išla na kontrolu, kasnije svakih šest mjeseci, sada jednom godišnje. Međutim, pandemija je i to zaustavila, pa sada Nazifa već drugu godinu nije bila na kontroli. Roditelji se boje da se nešto ne zakomplicira.

Kad smo vidjeli da nam pandemija ne da nikuda i da nam ponestaje lijeka, dobre ljude smo pozvali putem društvenih mreža, zamolili za pomoć, rekli smo im šta nam nedostaje. Dobri ljudi su se odazvali, dobili smo nekoliko pakovanja lijeka, ali i drugu pomoć. Hvala svima, molimo Boga da korona ode, da i mi možemo dijete voditi na kontrole. Ne uzdamo se u vlasti ni ove u RS, ni u FBiH, samo u ljude – kaže djevojčicina majka Emina, koja i sama zbog nekoliko bolesti mjesečno izdvaja 100 KM za lijekove.

Kopa grobove

Porodica Ahmić živi od 300 maraka mjesečno koje dobiva otac djevojčice kao preživjeli logoraš te od njegove nadnice.

– Težak je život. Boli me desna ruka u kojoj je željezna šipka, zbog loma dok sam godinu bio u logorima Doboj, Manjača, Gradiška, Batkovići, Kula-Grad. Nema se posla, ali ja radim kad me neko pozove i za 30 maraka dnevno, kopam grobove kad neko umre. Obrađujem zemlju. Ništa mi nije teško, samo da našoj kćerki Nazifi bude bolje – kaže Redžo Ahmić.

Pomoć komšije

Ahmići imaju još jedno dijete, sina Muradifa, srednjoškolca. Njemu jedan komšija koji radi u Njemačkoj svakog mjeseca pošalje 65 maraka. Obećao je da će ga „stipendirati“ sve dok ne završi školu, a onda će ga odvesti kod sebe i zaposliti. Jedna žena iz Njemačke im je platila kravu koja samo što se nije otelila, druga iz Sarajeva im je dala dvije koze, pa sada imaju i četvero jarića, 40 koka nosilja. UNDP im je nedavno završio prizemlje kuće, pa je i Nazifa dobila sobicu, nedostaje joj samo peć.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79