Djevojka (20) djeci prodavala marihuanu: “Nisam, to je bio čaj”

Karlovačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 20-godišnjakinje iz Otočca za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama i omogućavanje trošenje droga, a osumnjičena se brani da drogu nije ni vidjela, da se zbog zlostavljanja htjela narugati djeci i odraslima.

Nakon provedene istrage karlovačko Županijsko državno tužilaštvo je pred Županijskim sudom u Karlovcu podiglo optužnicu protiv hrvatske državljanke rođene 2002. godine kojoj se time stavlja na teret da je od juna 2021. do aprila 2022. godine u Otočcu u najmanje 46 navrata prodavala i davala djeci drogu marihuanu te da je u najmanje 33 navrata prodavala i davala odraslim osobama drogu marihuanu.

Zbog neovlaštene proizvodnje i promet drogama i to prema djeci i u školi kazna može biti od tri do petnaest godina zatvora, a istim je Krivičnim zakonom određeno za omogućavanje trošenja droge, bilo da druge navode na trošenje tvari koje su propisom proglašene drogom ili da im za drogiranje osiguraju prostor, kaznit će se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina.

U konkretnom slučaju radi se o mogućoj kazni od jedne do deset godina, jer je riječ o težoj kvalifikaciji, počinjenju krivičnog djela prema djetetu i u školi, kao ustanovi koja služi obrazovanju i odgoju.

Pred djevojkom je ozbiljan krivični progon, iako se ona tokom istrage branila riječima da nikada nije ni vidjela drogu. Kako Hina saznaje neslužbeno iz represivnih krugova, djevojka je govorila da su joj se djeca i mladi često rugali zbog njenog muškobanjastog izgleda te da se odlučila i približiti im se i narugati tako da im je nudila lažnu drogu.

Kaže da je miješala čajeve i duhan, a oni su to pušili i povjerovali da je riječ o drogi. Optužnicom je predloženo i da se od 20-godišnje optužene oduzme imovinska korist ostvarena krivičnim djelom, odnosno protupravnom radnjom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79