Djevojke dovodile u Banjaluku, Mostar i Bijeljinu: Ukrajinke optužene za međunarodnu trgovinu ljudima i vrbovanje radi prostitucije

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Asmike Zhdanova, zvane “Asja”, rođena 1961. godine u Armeniji, državljanka Ukrajine, koja se nalazi u pritvoru i Nataliie Nachinkin, rođena 1989. godine, državljanka Ukrajine, koja se takođe nalazi u pritvoru.

Optužene se terete da su od početka 2019. godine, pa sve do 26. januara ove godine, na području Mostara i Banjaluke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizovale grupu ljudi radi vršenja kaznenih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su optužene, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom s područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazili smještaj i iskorištavali radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava, dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje.

U okviru istrage, prikupljeni su dokazi da su optužene učestvovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji, najmanje 17 žrtava trgovine ljudima, koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banjaluci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su žrtve na različite i ponižavajuće načine primoravale na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

Optužene se terete za krivična djela – Organizovana međunarodna trgovina ljudima i Međunarodno navođenje na prostituciju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama, provelo opsežnu istragu, uključujući i međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79