Đogo: Minimalna plata od 1.050 KM ugasila bi 7.000 radnih mjesta

Marko Đogo, dekan Ekonomskom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da bi u slučaju rasta minimalne plate na 1.050 KM, ugasilo oko sedam hiljada radnih mjesta u oblasti tekstila, kože i obuće.

“Ako se ne bi ugasilo ostao bi tek mali najproduktivniji dio. Teško da se prema inostranom kupcu mogu tako brzo povećati cijene jer se radi o svjetskoj konkurenciji. U toj industriji, oko 75 posto troškova je radna snaga. Ta industrija teško da bi opstala”, rekao je Đogo dodajući da teret povećanja minimalne plate u tolikom iznosu ne može ići u potpunosti na teret poslodavaca.

On kaže da bi se u slučaju da se i desi povećanje minimalne plate na taj nivo, privreda prilagodila, ali da bi to onda bio pritisak da se dođe do promjene strukture privrede, što je bolno, dugo traje i traži žrtvu u određenom broju ljudi koji nisu fleksibilni na tržištu rada.

“Kod nas se realnost ne cijeni ekonomskim terminima nego političkim. Politika donese odluku, a ti se prilagodi ili umri, nema tu ekonomske odluke”, rekao je Đogo odgovarajući na pitanje koliko je realno da minimalna plata bude 1.050 KM.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

“Do kraja ove godine izmirićemo sve naše obaveze bez zastoja i Republika Srpska u iduću godinu ulazi jednako ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik Republike Srpske da najniža plata u Srpskoj, odnosno zagarantovana plata bude 1.050 KM”, naveo je Dodik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79