Đonlagić: HDZ traži da im se ime ugradi u Ustav BiH i Izborni zakon

Dženan Đonlagić, zastupnik u državnom parlamentu Bosne i Hercegovine i član Interesorne radne grupe Parlamentarne skupštine BiH koja radi na izmjenama Izbornog zakona, komentarisao je izjavu HDZ-ovog člana ove grupe Bariše Čplaka navodeći da “HDZ traži da im se ime ugradi u Ustav BiH i Izborni zakon”.

“Nakon što su samo prije nekoliko dana Rezolucija Evropskog parlamenta, vlada Njemačke, deklaracija Samita NATO-a glasno i jasno odbacile koncept tzv. ‘legitimnog predstavljanja’, član Interresorne grupe iz HDZ-a opet ponavlja tezu koja ne postoji. Želim da naglasim da na izbore ne izlaze narodi, nego građani. Lažni koncept i lažno kreiranje formulacije kako u Predsjedništvu BiH treba da sjede ‘legitimni predstavnici’ naroda je ocijenjeno od institucija EU i NATO-a kao neprihvatljivo”, naveo je Đonlagić komentarišući izjavu člana Interresorne radne grupe za promjenu izbornog zakonodavstva BiH Bariše Čolaka koji je kazao da je “bitno da dođe do legitimnog izbora članova Predsjedništva BiH, odnosno da i Hrvati, kao najmalobrojniji narod, imaju mogućnost izabrati svog člana Predsjedništva BiH kao što to imaju Bošnjaci i Srbi”.

Mi smo, dodao je Čolak, za svaki od tih predloženih modela, ili neki koji još nije predložen, „ali koji će osigurati legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i jednako tako legitimno predstavljanje u domovima naroda“.

Đonlagić je naveo da je “takav koncept definitivno ocijenjen kao antidemokratski i antievropski”.

“Prema tome, Ustav BiH i Izborni zakon treba da slijedi principe koji poštuju jednaku vrijednost glasa za svakog građanina. Jednaka vrijednost glasa za sve i sprovedba svih presuda Suda iz Strazbura je nešto oko čega nema kompromisa”, naveo je Đonlagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79