Đonlagić: Hrvatska se miješa u unutrašnja pitanja BiH, isto smo gledali od naših susjeda početkom devedesetih

Na izjavu ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, koji danas boravi u Mostaru, kako će se Hrvatska snažno zalagati za HDZ-ovu viziju izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, reagirao je šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH Dženan Đonlagić.

Kazao je da je “vrlo zanimljivo da ministar vanjskih poslova Hrvatske uopće ne pominje presude Evropskog suda za ljudska prava”.

– Znamo i zašto! Upravo zato što te presude nikako ne idu u korist HDZ-a BiH i njihovim zahtjevima – kazao je Đonlagić, te dodao da u DF-u smatraju da se moraju implementirati u prvom redu presude suda iz Strazbura, pa i presude domaćih sudova.

– Gospodinu Grlić Radmanu bi bilo bolje imajući u vidu činjenicu da HDZ-u neodgovara provođenje presuda iz Strazbura da se ne miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, jer upravo time dokazuje da zvanična politika Zagreba je ta koja kvari dobrosusjedske odnose i sabotira EU put kroz zagovaranje standarda koji su u suprotnosti sa EU – rekao je Đonlagić.

Dodao je da se “mi u Bosni i Hercegovini nikad nismo bavili internim pitanjima Hrvatske, ali smo evo dočekali otvoreni napad na suverenitet naše države”.

– Isto smo gledali od naših susjeda početkom devedesetih. Ali sad će naići na malo drugačiju Bosnu i Hercegovinu od one koju su htjeli cijepati prije 30 godina – dodao je.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79