Đukanović došao na Cetinje: Crkva ima pogrešan pristup, nadam se da će ipak razumno postupiti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović došao je na Cetinje, gdje se protestuje protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Đukanović je na Cetinju kazao kako ovaj posao treba Crkva da obavi na nekom drugom mjestu.
“Dakle kao što znamo, ima puno hramova širom Crne Gore, uključujući i onaj najveći u Pogdorici tako da mogu da obave taj posao, a ne mogu to da rade na silu, i da to rade uz ugrožavanja prava i slobode građana u Prijestonici”, kazao je.

Naveo je da to nije dobar pristup čak i kada bi to nekome pošlo za rukom, on bi se ovdje morao osjećati kao neko ko je nasilno ostvario svoju želju ko je silovao na neki način “prijestonicu” i njene građane.

“Zato mislim da je to pogrešan pristup. Zato, mislim da će to ipak doći do svijesti onih kojima smo poslali toliko upozorenja ovih dana i da će na kraju uraditi ono što je razumno i logično”, naveo je Đukanović.

On je ranije pozvao sve građane Crne Gore, svih vjera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštite život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao najveće bogatstvo.

“Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja. I da već jednom, nakon kontinuirane medijsko političke torture i nipodaštavanja iz Beograda i naše države i njega lično, kao čovjek, intelektualac i premijer osudi pokušaj velikosrpskog pokoravanja Crne Gore i beskompromisno stane u njenu odbranu”, napisao je Đukanović na Tviteru.

Đukanović je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest na Cetinje, ako Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne odustane od najavljenog događaja u Cetinjskom manastiru.

Protojerej mitropolije crnogorsko-primorske Nikola Pejović kazao je da ne razmišljaju izmještanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija sa Cetinja u Podgoricu. Kako je dodao, nije upoznat sa današnjim dešavanjima na Cetinju gdje je došlo do okršaja demonstranata i policije.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79