Đukanović se u Potočarima poklonio žrtvama genocida: Upisao se i u knjigu žalosti

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović stigao je danas u Potočare na komemoraciju povodom 26. godišnjice genocida i ukopa 19 žrtava genocida u Srebrenici.

“Tu sam da se poklonim žrtvama genosida u Srebrenici i da na taj način doprinesem da svi zajedno stanemo u odbranu civilizacijskih virijednosti i eventualno spriječimo ponavaljanje ovakvih događaja. Uvijek je obaveza pokloniti se žrtvama i čini mi se u ovom vremenu ništa manje važno podsjetiti da moramo biti svi odgovorni prema pokušajima relativiziranja ovog zočina i pokušaju da se te ideologije revitalizuju i opet zaprijete miru i stabilnosti.

U knjigu žalosti napisao je da je, pola vijeka nakon Holokausta, ovdje ubijena evropska civilizacija.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

– Klanjam se sjenima žrtava Srebrenice.

U Potočarima riječi gube na značaju, jer je ovdje balkanska istorija progovorila svojim najstrašnijim krikom. Pola vijeka nakon Holokausta, ovdje je još jednom ubijena evropska civilizacija.

Ostaje nam jednino da s neizmjernom tugom čuvamo sjećanja na nevine žrtve genocida i da žalimo što smo savremenici najvećeg zločina u Evropi nakon 2. svjetskog rata.

To nas obavezuje da ne dozvolimo reviziju istine o velikom srebreničkom stradanju.

Mir njihovim dušama.

Da se nikad ne ponovi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79